-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija nepritaria D.Trumpo siūlymui sugrąžinti Rusiją į G-7

Lenkijos vadovas Andrzejus Duda pirmadienį nepritarė JAV prezidento Donaldo Trumpo siūlymui sugrąžinti Rusiją į elitinį septintuką (G-7), pareiškęs, jog „įprastas dalykiškas“ požiūris yra nepriimtinas, atsižvelgiant į Maskvos įvykdytą Ukrainos teritorijos okupaciją.
Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ar mūsų požiūris į Rusiją turėtų būti įprastai dalykiškas? Manau, kad dabartinėmis sąlygomis to neturėtų būti“, – žurnalistams sakė A.Duda per bendrą spaudos konferencijoje su šalyje viešinčiu JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u.

Rusijos sugrąžinimo į Didžiojo septyneto grupę klausimas sukėlė lyderių nesutarimus praėjusią savaitę vykusiame G-7 viršūnių susitikime, D.Trumpui darant spaudimą, kad 2014 metais iš grupės pašalintai Maskvai būtų leista sugrįžti.

Rusija buvo pašalinta iš tuomečio Didžiojo aštuoneto (G-8) už Ukrainos Krymo pusiasalio aneksiją. Šio Maskvos žingsnio tarptautinė bendruomenė nepripažįsta.

Tačiau kitų metų G-7 viršūnių susitikimą rengsiantis D.Trumpas pareiškė, kad pakvies jame dalyvauti ir Rusiją. Šią iniciatyvą palaikė Prancūzija, tačiau Jungtinė Karalystė ir Vokietija ją sukritikavo.

Lenkija nėra Didžiojo septyneto narė.

Pirmadienį stovėdamas šalia A.Dudos JAV viceprezidentas M.Pence'as pakeitė toną, pareiškęs, jog labai svarbu „likti budriems“ Rusijos atžvilgiu.

Jis kaltino Maskvą bandymais kištis į rinkimus ir „suskaldyti mūsų aljansą“, pasinaudojant savo naftos ir dujų ištekliais. Kalbėdamas apie Rusijos gamtinius išteklius M.Pence'as akivaizdžiai užsiminė apie dujotiekį „Nord Stream 2“, turintį padidinti rusiškų dujų eksporto Vokietiją apimtis.

JAV ir Lenkija yra tarp valstybių, nepritariančių šio dujotiekio tiesimui. Jos mano, kad ši linija padidins Europos priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių, o Rusija tokiu atveju galės daryti politinį spaudimą.

Lenkija seniai palaiko glaudžius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, laikydama jas svarbiausiu savo saugumo garantu NATO aljanse ir apsauga nuo Rusijos. Tuo metu Varšuvos santykiai su savo sovietinio bloko šeimininke tebėra įtempti.

Vėliau pirmadienį JAV ir Lenkija taip pat pasirašys bendrą deklaraciją dėl skaitmeninės infrastruktūros saugumo.

„Manome, kad ši deklaracija yra svarbus pavyzdys likusiai Europos daliai platesniu 5G technologijų klausimu“, – M.Pence'as sakė žurnalistams.

JAV ragina savo sąjungininkes atsisakyti Kinijos 5G technologijų, ypač Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ siūlomų technologijų.

Vašingtonas nerimauja, kad Kinijos vyriausybė gali versti bendrovę suteikti jai prieigą prie duomenų kibernetinio šnipinėjimo tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius