-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija nominavo R.Sikorskį į ES įgaliotinio užsienio reikalams postą

Lenkijos vyriausybė pranešė iškėlusi šalies užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio kandidatūrą užimti ES įgaliotinio užsienio politikos reikalams postą, praneša naujienų svetainė thenews.pl. R.Sikorskis taip pat bus siūlomas naujuoju Europos Komisijos (EK) viceprezidentu.
Radoslawas Sikorskis
Radoslawas Sikorskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkijos opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariams, R.Sikorskio pozicija Rusijos atžvilgiu atrodo per daug švelni, bet daugelis ES politikų mano, kad ji per griežta. Visi sutaria, kad jis kompetentingas, taigi – jis tinkamas“ – rašė Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas savoje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje ketvirtadienio vakarą.

Ankščiau ES lyderiai nebuvo itin entuziastingai nusiteikę R.Sikorskiu atžvilgiu dėl kietos pozicijos Maskvos atžvilgiu. Be to, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel teikė pirmenybę kandidatei moteriai iš Europos Parlamento (EP) socialistų ir demokratų frakcijos.

„Jeigu Europos Komisijai vadovaus vyras iš krikščionių demokratų frakcijos, tuomet ES diplomatijos vadove turi būti moteris socialistė“ – teigė A.Merkel. ES diplomatai tvirtina, jog moters socialistės išrinkimas ES įgaliotine užsienio politikai yra tikėtinas. Šiuo metu tokia kandidate yra Danijos premjerė Danii Helle Thorning – Schmidt.

Ankščiau ES lyderiai nebuvo itin entuziastingai nusiteikę R.Sikorskiu atžvilgiu dėl kietos pozicijos Maskvos atžvilgiu.

Birželį D.Tuskas teigė, kad jo šalį domina energetikos ir vidinės rinkos ir paslaugų komisarų postai. Be to, tuo metu Briuselyje kalbėta, jog ES diplomatijos vadove galėtų tapti ir Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini, tačiau rytinės ES šalys nepalaikė jos kandidatūros dėl pernelyg silpnos ministrės pozicijos Maskvos atžvilgiu.

ES šalys iki ketvirtadienio turėjo paskelbti savo kandidatus į EK postus. Naujuosius komisarus rugpjūčio 30 d. paskelbs EK vadovas Jean'as Claude'as Junckeris.

EK atstovė spaudai Natasha Bertraud žurnalistams ketvirtadienį teigė, kad naujos sudėties EK paskelbimas gali būti atidėtas jeigu tarp kandidatų nebus pakankamai moterų. Tik dvi šalys oficialiai nominavo kandidates moteris – Čekija ir Švedija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius