-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 03 /17:35

Lenkija pateikė kaltinimus Rusijai dėl Smolensko katastrofos: prabilta apie „trečiajį asmenį“, provokavusį nusileidimą

Lenkijos generalinė prokuratūra paskelbė, kad dėl 2010 metais Smolenske, Rusijoje, nukritusio prezidentinio lėktuvo Tu-154 katastrofos išaiškinti nauji įtariamieji.
Aviakatastrofa Smolenske
Aviakatastrofa Smolenske / „Scanpix“/AP nuotr.

Skelbiama, kad atradus naujų įkalčių kaltinimai bus pateikti rusų oro dispečeriams ir trečiajam asmeniui, kurio tapatybė kol kas neatskleidžiama. Pranešama, kad jis taip pat darė įtaką sprendimui dėl lėktuvo leidimosi sudėtingomis sąlygomis.

„Tyrimo ir tardymo metu surinkti įkalčiai leidžia prokurorams formuluoti naujus kaltinimus skrydžio dispečeriams ir taip pat trečiajam asmeniui, buvusiam skrydžio kontrolės bokšte. Manoma, kad jie sąmoningai provokavo nusileidimą ir katastrofą, kuri baigėsi daugelio žmonių, tarp jų ir Lenkijos prezidento mirtimi“, – sakoma pranešime.

Nacionalinės prokuratūros pareigūnas Marekas Kuczynskis per spaudos konferenciją sakė, kad nėra „jokių abejonių“, kad viena iš katastrofos priežasčių buvo skrydžių valdymo centre dirbusių žmonių elgesys, bet oficialūs kaltinimai kol kas neiškelti.

M.Kuczynskis ir kiti tyrėjai sakė norintys apklausti tris Rusijos piliečius, bet kol kas negalintys atskleisti detalių apie turimus įrodymus.

Naujas turimų įrodymų tyrimas, per kurį iš naujo analizuojami pilotų ir skrydžių valdymo bokšto pokalbiai, „leido prokurorams suformuluoti naujus kaltinimus dviems oro dispečeriams, kurie yra Rusijos piliečiai, taip pat trečiam tuo metu bokšte buvusiam asmeniui“, – nurodė Lenkijos generalinio prokuroro pavaduotojas Marekas Pasionekas.

Pasak jo, šie asmenys yra kalti „sąmoningai sukėlę katastrofą..., per kurią žuvo daugybė žmonių“.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nedelsiant pareiškė, kad jis „negali sutikti su tokiais pareiškimais“.

„Jūs žinote, kad Rusija taip pat atlieka tyrimą. Šios tragedijos, katastrofos aplinkybės jau buvo gerai išaiškintos ir ištirtos“, – sakė jis žurnalistams.

Per 2010 metų balandžio 10-ąją netoli Smolensko įvykusią lėktuvo katastrofą žuvo tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir 95 kiti valstybinės delegacijos nariai, tarp jų buvo aukšto rango pareigūnų ir kariuomenės vadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius