Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija pavojingu vadina Rusijos ir Kinijos aljansą

Lenkijos ministras pirmininkas trečiadienį pavadino Pekino ir Maskvos aljansą pavojingu, Kinijos lyderiui Xi Jinpingui baigus trijų dienų vizitą Maskvoje.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis / „AP“/„Scanpix“

„Kinijos prezidento vizitas į Maskvą kelia mums nerimą, ši Kinijos ir Maskvos ašis yra pavojinga“, – žurnalistams po susitikimo su Japonijos premjeru Fumio Kishida Varšuvoje sakė lenkų ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

M.Morawieckis japonų premjerą Varšuvoje priėmė kitą dieną po to, kai šis netikėtai apsilankė Kyjive ir susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Xi Jinpingas išvyko iš Rusijos anksčiau trečiadienį. Per derybas su Kremliaus šeimininku Vladimiru Putinu jis gyrė dvišalių santykių „naują erą“ ir demonstravo vienybę prieš Vakarus.

V.Putinas ir Xi Jinpingas aptarė Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, tačiau jų pokalbiai baigėsi be akivaizdžių ženklų, kad bus pasiektas proveržis, kaip nutraukti kovas.

V.Putinas teigiamai įvertino Pekino 12 punktų poziciją dėl karo, kurioje raginama palaikyti dialogą ir gerbti visų šalių teritorinį suverenumą.

Tačiau Lenkija, viena artimiausių Ukrainos sąjungininkių, išreiškė susirūpinimą dėl glaudesnio Pekino ir Maskvos bendradarbiavimo.

„Stengiamės įtikinti Kiniją neremti Rusijos agresyvios tarptautinės politikos“, – žurnalistams sakė M.Morawieckis.

F.Kishida atvyko į Lenkiją iš kaimyninės Ukrainos, kur lankėsi Kyjive ir netoliese esančiame Bučos mieste, kuriame Rusijos pajėgos praėjusiais metais buvo apkaltintos vykdžiusios žiaurius nusikaltimus.

Japonų premjeras gyrė Lenkiją už pagalbą karo nuniokotai šaliai ir sakė, kad Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui perdavė „nepalaužiamą Japonijos ir G-7 solidarumą“.

Jis taip pat paskelbė apie naują Japonijos pagalbą Varšuvai, motyvuodamas „didėjančia Lenkijai tenkančia našta“ padedant Kyjivui, tačiau konkrečiai nenurodė, kokia tai bus pagalba.

„Pasakiau ministrui pirmininkui, kad... mes manome, jog šalis atitinka reikalavimus oficialiai paramai vystymuisi gauti, ir ketiname aktyviai rengti pagalbos projektus“, – sakė F.Kishida.

Japonija paprastai tokią pagalbą skiria besivystančioms šalims, o Lenkija tokia nebėra, bet japonų vyriausybė daro specialią išimtį, nurodė jis.

Pasak F.Kishidos, labai svarbu panašiai mąstančioms šalims, tokioms kaip Japonija ir Lenkija, išsaugoti vienybę remiant Ukrainą ir griežtinant sankcijas Rusijai.

Per bendrą su F.Kishida spaudos konferenciją M.Morawieckis sakė, kad kuriantis „naujai geopolitinei tvarkai“ abi šalys supranta „Rusijos imperializmo keliamą grėsmę pasaulio taikai“.

Rusijai prieš daugiau kaip metus užpuolus Ukrainą, Lenkija teikia karinę, humanitarinę ir politinę paramą Kyjivui.

F.Kishida, kuris gegužę pirmininkaus G-7 viršūnių susitikimui, sakė, kad Japonija pabrėš būtinybę toliau bendradarbiauti su Lenkija ir teikti tarptautinę paramą Ukrainai.

Po derybų su M.Morawieckiu, kurios užtruko ilgiau nei planuotas pusvalandis, F.Kishida taip pat sakė, kad Japonija yra suinteresuota glaudesniais ryšiais su regioniniais aljansais centrinėje ir rytinėje Europos dalyse, tokiais kaip devynios NATO rytinio sparno narės, Višegrado grupė, kurią sudaro Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija, Trijų jūrų ekonominėje inciatyvoje dalyvaujančios šalys.

Vėliau F.Kishida susitiko su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius