Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija planuoja kukliai palaidoti paskutinį komunistinio režimo lyderį Wojciechą Jaruzelskį

Velionis paskutinis Lenkijos komunistinio režimo lyderis Wojciechas Jaruzelskis bus palaidotas be pompastiškų ceremonijų, įprastų per atsisveikinimą su buvusiais valstybės vadovais, vyriausybė paskelbė trečiadienį, leisdama suprasti, jog palaiko daugelio lenkų poziciją, kad tas lyderis buvo Kremliaus marionetė.
Wojciechas Jaruzelskis 2009-aisiais
Wojciechas Jaruzelskis 2009-aisiais / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lenkija Varšuva

90-mečio W.Jaruzelskio mirtis sekmadienį išprovokavo audringus debatus dėl jo vaidmens Lenkijos istorijoje.

9-o dešimtmečio pradžioje, spaudžiant Sovietų Sąjungai, jis Lenkijoje įvedė karo padėtį, per kurią buvo nužudyti dešimtys protestuotojų. Tačiau vėliau jis pasitraukė iš valdžios ir leido pereiti prie demokratinio valdymo.

Planai dėl W.Jaruzelskio laidotuvių yra kompromisas tarp jo šalininkų, reikalaujančių buvusį generolą palaidoti su visa valstybės pagarba, ir oponentų, tvirtinančių, jog jis to nenusipelnė.

Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio kanceliarija, prižiūrinti pasiruošimus, nurodė, kad W.Jaruzelskis bus palaidotas Povonzkų kapinėse Varšuvoje per karinę ceremoniją.

„Laidotuvės bus valstybinio pobūdžio, nes būtų labai sunku palaidoti buvusį prezidentą bet kokiu kitu būdu“, – prezidento patarėjas Tomaszas Naleczius sakė radijui „Zet FM“.

Tačiau jis pridūrė: „Jos bus kuklios, kokios tik gali būti kario laidotuvės.“

B.Komorowskis penktadienį dalyvaus gedulingose mišiose už W.Jaruzelskį, tačiau dar neatskleidė, ar dalyvaus pačiose laidotuvėse. Premjeras Donaldas Tuskas sakė į jas nevyksiantis.

„Nekeičiu savojo generolo Jaruzelskio darbų vertinimo – ir tai yra aiškiai kritiškas vertinimas – tačiau, šiaip ar taip, privalu gerbti mundurą ir velionį“, – pareiškė D.Tuskas.

Varšuvos karinės įgulos atstovas sakė, kad laukiama prezidentūros nurodymų, ar laidotuvėse turės dalyvauti karinis orkestras ir garbės sargyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius