-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija teigia artėjanti prie konflikto su Ukraina dėl grūdų sprendimo

Lenkija ir Ukraina priartėjo prie konflikto dėl žemės ūkio produktų importo sprendimo, pranešė Varšuva trečiadienį, dvišalių derybų dėl šio lenkų ūkininkus papiktinusio klausimo išvakarėse.
Nina Liashonok/SIPA / Nina Liashonok/SIPA
Nina Liashonok/SIPA / Nina Liashonok/SIPA

Ūkininkai ištisas savaites blokuoja pasienio kontrolės punktus prie sienos su karo kamuojama kaimyne, protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją dėl prekių, į Lenkijos rinką patenkančių iš Ukrainos.

Ukrainos ir Lenkijos, vienos tvirčiausių Kyjivo rėmėjų kare su Rusija, ryšiai tapo įtempti dėl sienų blokadų ir ginčo dėl grūdų.

„Galima sakyti, kad įvyko tam tikras suartėjimas tarp atitinkamų pozicijų, bet, žinoma [...] kiekvienas kovoja už save“, – naujienų agentūrai AFP sakė Lenkijos žemės ūkio ministras Czeslawas Siekierskis (Česlavas Sekerskis).

„Viskas dar prieš akis. Derybos šiandien tikrai nesibaigs“, – sakė jis prieš trečiadienio susitikimą su Ukrainos kolega Mykola Solskiu.

Valdančiosios koalicijos įstatymų leidėjas Krzysztofas Paszykas (Kšištofas Pašikas) Lenkijos naujienų agentūrai PAP pareiškė, kad abi šalys yra „ant šių klausimų sprendimo slenksčio“.

Jis nurodė, kad ketvirtadienį Varšuvoje numatytose dvišalėse vyriausybių derybose daugiausia dėmesio bus skiriama žemės ūkiui, prekybai, ekonomikai ir karinei paramai Ukrainai.

2022 metais prasidėjusi Rusijos invazija stipriai sutrikdė Ukrainos žemės ūkio sektorių – daugelis jos Juodosios jūros eksporto centrų buvo užblokuoti, o dideli dirbamos žemės plotai dėl karo veiksmų tapo netinkami naudoti.

Siekdama padėti Kyjivui ekonomiškai, 2022 metais Europos Sąjunga nusprendė panaikinti tarifus Ukrainos prekėms, tranzitu vežamoms 27 valstybių bloko keliais.

Tačiau dėl logistikos problemų didelė dalis Ukrainos eksportuojamų grūdų susikaupė ES narėje Lenkijoje, o tai mažina vietos gamintojų kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius