Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija tikisi santykių su Lietuva atšilimo ir naujojo tautinių mažumų įstatymo

Lenkijos diplomatai tikisi, kad vasarį įvyksiantys Lietuvos premjero ir užsienio reikalų ministro vizitai kaimyninėje valstybėje atneš pokyčių abiejų šalių santykiuose. Taip pat jie mato realių galimybių, kad per dvejus metus Lietuva priims naują tautinių mažumų įstatymą, rašo rp.pl.
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Algirdas Butkevičius į Varšuvą vyks vasario 12-ąją, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius – vasario 7–8 dienomis.

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, į Lietuvą ketina atvykti Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis.

Viena iš abiejų kraštų politikų susitikimų temų neabejotinai bus Lietuvos lenkų problemos. Lenkijos pusė tikisi, kad naujoji Lietuvos valdžia gali pagerinti šalių santykius. Vienas tokių gestų turėtų būti naujasis tautinių mažumų įstatymas, kurį reikėtų priimti per dvejus artimiausius metus. Lenkijos žiniasklaidos šaltinių teigimu, tai yra realu, nes Lietuvoje jau ruošiamas šio įstatymo projektas.

Tokį įstatymą Lietuva turėjo nuo 1991 m. iki 2010-ųjų. „Su viltimi žiūrime į ateitį, daug ką patys sau žadame po šių susitikimų. Tačiau nereikia pamiršti, kad iki šiol iš panašių pažadų negaudavome naudos, – kalbėjo vienas iš diplomatų. – Jei būtų priimtas įstatymas, matytume gerą valią, norą spręsti ir kitas problemas, kurios kyla Lietuvos lenkams.“

Lenkijos užsienio reikalų ministerija taip pat tikisi kitokio Lietuvos požiūrio į švietimo klausimus. 2011 metais priimtas naujos redakcijos švietimo įstatymas, kuris, Lenkijos atstovų manymu, diskriminuoja lenkų tautinę mažumą. Vienas iš įstatymo punktų yra vienodas lietuvių kalbos egzaminas visose mokyklose.

Lenkija ketina šių vizitų metu Lietuvai pateikti politinio ir ekonominio bendradarbiavimo pasiūlymų paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius