-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija tiria įtartiną cheminių medžiagų pardavimą Norvegijoje žudžiusiam ekstremistui

Lenkijos prokurorai trečiadienį pranešė tebesiaiškinantys, ar viena bendrovė įvykdė kokių nors pažeidimų, pardavusi cheminių medžiagų Norvegijos piliečiui, kuris praeitą savaitę Osle ir jo apylinkėse įvykdė dvi atakas, nusinešusias 76 žmonių gyvybes.
Anderso Breiviko nuomotas ūkis
Anderso Breiviko nuomotas ūkis / „Scanpix“ nuotr.

„Tyrimo, kurį pradėjome remdamiesi Norvegijos policijos pateikta informacija, tikslas – nustatyti, ar buvo pažeisti kokie nors įstatymai“, – pietvakarinio Lenkijos miesto Vroclavo prokuratūros atstovė Malgorzata Klaus sakė naujienų agentūrai AFP.

„Kol kas neiškelti jokie kaltinimai“, – pridūrė ji.

M.Klaus nurodė, kad buvo apklaustas Vroclave įsikūrusios bendrovės „Keten Chemicals“ savininkas.

Pirmadienį Lenkijos vidaus saugumo agentūros ABW vadovo pavaduotojas Pawelas Bialekas sakė, kad jo tarnybos pareigūnai patikrino „Keten“ biurą ir apklausė šios įmonės savininką, atsižvelgdami į Norvegijos teisėsaugos prašymą.

P.Bialekas pabrėžė, jog žudynėmis Norvegijoje įtariamas Andersas Behringas Breivikas „pirko cheminių medžiagų, bet tai nebuvo draudžiamos medžiagos“.

„Manome, jog jų kontaktai buvo susiję vien su verslu“, – aiškino jis.

P.Bialekas pažymėjo, jog šios cheminės medžiagos veikiausiai nebuvo labai svarbios A.Behringo Breiviko planuose ir kad norvegas įsigijo daug didesnius kiekius chemikalų kitose šalyse.

1 518 puslapių manifeste, kurį A.Behringas Breivikas paskelbė internete prieš pradėdamas atakas, dėstomi jo įsitikinimai ir pateikiami išsamūs bombų gamybos aprašymai.

Dokumente, kurį iki šiol galima atsisiųsti iš interneto, nurodoma, jog jis pernai gruodį įsigijo iš „Keten“ 300 gramų natrio salietros už 10 eurų (34,5 lito), pažymėjęs, kad šią medžiagą ketino panaudoti bombos pirminiam užtaisui.

A.Behringas Breivikas taip pat nurodė, jog buvo paruošęs priedangos istoriją, jeigu pareigūnams kiltų įtarimo dėl šio pirkinio – Norvegijoje medžiotojai salietrą tradiciškai naudoja apdoroti briedienai prieš užšaldant mėsą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius