-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija žengia kitu keliu nei Lietuva: prezidentas A.Duda vyksta į Kiniją

Kai kurių Vakarų politikų ir žmogaus teisių aktyvistų raginimas diplomatiškai boikotuoti Pekino žiemos olimpines žaidynes dėl Kinijos vykdomų žmogaus teisių pažeidimų neįtikino Lenkijos prezidento: Andrzejus Duda vyks į Pekiną ir ten susitiks su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Analitikai sako, kad Lenkija kitu keliu nei Lietuva santykiuose su Pekinu žengia pirmiausia dėl ekonominių išskaičiavimų, tačiau įtakos taip pat turi pokyčiai JAV administracijoje.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad šalies diplomatai nevyks į Pekino olimpiadą, jau paskelbė JAV, Australija, Jungtinė Karalystė, Kanada, Japonija, Belgija, Danija, Nyderlandai. Pirmoji pasaulyje apie boikotą, beje, paskelbė Lietuva – dar gruodžio 3 dieną.

Tačiau Lenkijos prezidento A.Dudos patarėjas užsienio politikos klausimais Jakubas Kumochas „Reuters“ pareiškė: „Lenkija yra suvereni valstybė ir pati sprendžia dėl savo Kinijos politikos.

Lenkija yra Jungtinių Valstijų sąjungininkė, bet Lenkija taip palaiko labai draugiškus santykius su Kinija.“

Gana draugiški santykiai

Vytauto Didžiojo universiteto politologo Andrzejaus Pukszto tokia Varšuvos pozicija nestebina. Jis, kalbėdamas su 15min, priminė, kad Lenkija buvo viena pagrindinių Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato (17+1) iniciatorių.

„Ši formulė atvėrė duris labai plačioms Kinijos investicijoms į Vidurio ir Rytų Europos regioną. Ir formatas, beje, niekur nedingęs – nors Lietuva iš jo pasitraukė, visos kitos valstybės jame lieka. Lenkija šiuo atveju kaip tik liko formato entuziastė.

Asmeninio albumo nuotr./Andrzejus Pukszto
Asmeninio albumo nuotr./Andrzejus Pukszto

Lenkija nori pritraukti Kinijos investicijas, pagerinti infrastruktūrą, kitus rodiklius. Varšuvoje teigiama, kad Vakarų Europa ne iki galo mato Rytų Europos poreikius, todėl į bendradarbiavimą su Kinija žvelgiama gana palankiai – visų pirma, ekonomine prasme“, – kalbėjo A.Pukszto.

A.Duda pernai netikėtai pats pasirodė 17+1 formato viršūnių susitikime, nors kitos regiono valstybės atsiuntė žemesnio rango pareigūnus.

Jo teigimu, santykius su Pekinu pastebimiau atvėsino tik Lietuva, Čekija, kurioje ką tik pasikeitė vyriausybė, ir Slovėnija.

Lenkija pastaruoju metu iš tikrųjų gerai sutaria su Kinija. A.Duda pernai netikėtai pats pasirodė 17+1 formato viršūnių susitikime, nors kitos regiono valstybės atsiuntė žemesnio rango pareigūnus.

Šalies prezidentas yra jau ne kartą sakęs, kad Lenkija nori pasinaudoti savo patogia geografine padėtimi ir padidinti šalies vaidmenį ES ekonominiame bendradarbiavime su Kinija.

J.Bidenas – ne D.Trumpas

Tiesa, neįvardijami Lenkijos pareigūnai „Reuters“ taip pat teigė, tokiu metu, kai Lenkijos santykiai su JAV pablogėjo, Varšuvai esą nėra prasmės toliau kritikuoti Kiniją vien tam, kad būtų įsiteikta amerikiečiams.

Lenkijos valdantieji su Joe Bideno administracija sutaria toli gražu ne taip gerai, kaip su buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo komanda – abi vyriausybes siejo gana radikalios dešiniosios idėjos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas

Visgi A.Pukszto atitaria, kad, jo manymu, vertinant A.Dudos sprendimą vykti į Pekiną svarbiausi ne politiniai, o ekonominiai skaičiavimai – esą jokia revoliucija neįvyko.

„Nemanau, kad Lenkija bandys ryškinti politinę dimensiją. Kad ir kaip būtų, Lenkija niekada nepasakys, kad santykiai su Kinija jai yra didesnis prioritetas nei ryšiai su JAV.

Saugumo ir politiniuose santykiuose prioritetas yra JAV, o ekonomikoje, investicijose ir prekybose bendradarbiaujama su Kinija. Švelniai tariant, aišku, galai nesueina, bet toks atvejis tarptautinėje politikoje ne pirmas ir ne paskutinis.

A.Pukszto: Lenkija niekada nepasakys, kad santykiai su Kinija jai yra didesnis prioritetas nei ryšiai su JAV.

Ko gero, šiame kontekste Lenkija ir nuo Vokietijos nelabai skiriasi“, – 15min tvirtino VDU politologas.

Anot A.Pukszto, akivaizdu, kad J.Bideno administracija Varšuvą erzina daug kalbėdama apie žmogaus teises, LGBT bendruomenę, prieštaringąją teismų reformą.

„Bet bendradarbiavimas saugumo prasme ar NATO rėmuose Lenkijai išlieka labai svarbus strategiškai. Jungtinių Valstijų šiuo atveju nėra kuo pakeisti“, – pabrėžė A.Pukszto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius