-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijai minint Ginkluotųjų pajėgų dieną, JAV reiškia paramą Varšuvai

Lenkijos prezidentas ir kiti pareigūnai pirmadienį kartu su JAV kariuomenės vadu Europoje ir eiliniais amerikiečių kariais minėjo savo šalies Ginkluotųjų pajėgų dieną.
JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija
JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 NATO Lenkija

Vašingtonas tokiu būdu simboliškai pademonstravo paramą NATO narėms rytiniame flange, Rusijai tęsiant karinį puolimą kaimyninėje Ukrainoje.

Generolas Darrylas Williamsas, naujasis Jungtinių Valstijų kariuomenės Europoje ir Afrikoje vadas, dalyvavo ceremonijoje prie Nežinomo kareivio kapo Varšuvos centre.

Netoliese lenkų vaikai užlipo ant JAV ir kitų NATO šalių tankų, padedami besišypsančių amerikiečių, britų ir rumunų karių.

Nepaisant šventinės atmosferos, D.Williamsas sakė naujienų agentūrai AP, kad JAV dalyvavimas buvo skirtas pasiųsti „stiprybės ir atsparumo“ žinią.

„Tai reiškia atgrasymą, stiprybę. NATO yra stipri, Lenkijos žmonės yra stiprūs, o mes stovime petys į petį su jais“, – pridūrė generolas.

Šia švente minima Lenkijos pergalė prieš sovietinę Rusiją 1920 metais įvykusiame Varšuvos mūšyje, kuris sustabdė bolševikų armijos veržimąsi į vakarus.

Lenkų prezidentas Andrzejus Duda savo kalboje priminė, kaip sovietų vadai tuo metu buvo tikri dėl savo pergalės, nubrėždamas akivaizdžią paralelę su Rusijos prielaidomis, kai Maskva vasario 24 dieną pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

„Per 74 savo gyvavimo metus sovietų Rusija pralaimėjo tik vieną oficialų karą ir tas karas įvyko prieš 102 metus“, – kalbėjo valstybės vadovas.

A.Duda apkaltino Rusiją pažeidus nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje galiojantį jėgos tabu, draudžiantį tautoms pulti suverenes valstybes, atimti iš jų teritoriją ar nepriklausomybę.

Tarp iškilmių dalyvių buvo 94 metų Zbigniewas Kruszewskis, 1944 metų Varšuvos sukilimo prieš nacistinės Vokietijos okupantus veteranas. Tuo metu sovietų pajėgos nesikišo, kol vokiečiai žudė lenkus.

„Nesulaukėme pagalbos, buvome apleisti“, – AP sakė dabar Teksase gyvenantis Z.Kruszewskis ir pridūrė besitikįs, jog dabartinis JAV karių buvimas reiškia, kad Lenkija daugiau nebus palikta bėdoje.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas prieš ceremoniją žurnalistams pareiškė: „Rusija visada bando atkurti savo imperiją, bet tai visada yra blogio imperija. Ji visada vykdo karo nusikaltimus.“

Lenkijos kariai iš įvairių ginkluotųjų pajėgų rūšių iškilmingai žygiavo gatve, išpuošta plevėsuojančiomis baltai raudonomis Lenkijos vėliavomis, o A.Duda paaukštino naujus generolus.

Kariuomenė taip pat surengė piknikų, kuriais siekė pritraukti savanorius į savo gretas, šalyje tvyrant naujam grėsmės jausmui dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

Amerikiečių kariai ir anksčiau yra dalyvavę rugpjūčio 15 dieną minimoje šventėje, tačiau šįkart jų dalyvavimas įgavo naują reikšmę: per NATO viršūnių susitikimą birželio pabaigoje JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad Vašingtonas steigs savo pirmąjį nuolatinę bazę Lenkijoje – to ilgą laiką siekė Varšuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius