Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lenkijoj tūkstančiai žmonių vėl protestavo prieš teismų reformą

Tūkstančiai žvakeles nešusių demonstrantų sekmadienį žygiavo prie Lenkijos Aukščiausiojo Teismo, protestuodami prieš siūlomas teismų reformas.
Protestas Varšuvoje
Protestas Varšuvoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Konstitucija!“ – skandavo jie priešais Teismo pastatą Varšuvoje.

Lenkijos Senatas, nepaisydamas Europos Sąjungos perspėjimų, Vašingtono prašymų ir didžiulių gatvių protestų prieš priemones, kuriomis stiprinama politinė teismų kontrolė, šeštadienį pritarė Aukščiausiojo Teismo reformoms.

Įstatymo projektą dar turi pasirašyti prezidentas Andrzejus Duda ir sekmadienį protestuotojai jį ragino vetuoti šią priemonę.

„Mes specialiai atvykome su 14 žmonių grupe iš (Lenkijos vakaruose esančio) Vroclavo, protestuoti prieš teismo kontrolės perėmimą, – naujienų agentūrai AFP sakė 29 metų gydytoja Karolina Chorej. – Norime paraginti prezidentą pasinaudoti savo veto, net jei ir neturime daug vilčių.“

A.Duda yra glaudžiai susijęs su Lenkijos valdančiąja konservatyvia partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), inicijavusia minimą įstatymo projektą.

VIDEO: Lenkijoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš teismų reformą

Kitas protestuotojas, 30-metis chemikas Michalas Bialekas, sakė, kad šis „momentas yra istorinis šaliai“ ir pridūrė: „Privalome kovoti už teismų laisvę, už demokratiją.“

Protestuotojai, tarp kurių buvo daug daugiau jaunimo nei per ankstesnius mitingus, laikė iškėlę žvakutes, o nuo scenos, pastatytos priešais Aukščiausiąjį Teismą, buvo skaitomos ištraukos iš konstitucijos.

Protestuotojai mojavo Lenkijos ir ES vėliavomis, taip pat baltomis rožėmis – pilietinio judėjimo prieš šias reformas simboliu.

Panašūs protestai sekmadienį vyko ir šimte kitų Lenkijos miestų, pranešė opozicijai artima žiniasklaida.

Protestuotojai mojavo Lenkijos ir ES vėliavomis, taip pat baltomis rožėmis – pilietinio judėjimo prieš šias reformas simboliu.

Valdančioji dešiniojo sparno PiS teisino reformas ir vadino jas būtinomis, siekiant kovoti su korupcija ir racionalizuoti teismų sistemą.

ES perspėjo Lenkijos vyriausybę sustabdyti šias prieštaringai vertinamas teismų reformas ir pagrasino, kad priešingu atveju šaliai gali būti įvestos precedento neturinčios sankcijos.

Įvykdžius siūlomas reformas „būtų panaikinta bet kokia likusi teismų nepriklausomybė, o teismų sistema būtų visiškai politiškai kontroliuojama vyriausybės“, praėjusią savaitę sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius