-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 19 /16:56

Lenkijoje 14 rusų, baltarusių ir ukrainiečių šnipinėjo Rusijai

Lenkijos teismas antradienį nuteisė 14 Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečių už sabotažo ir žvalgybinės veiklos prieš Lenkiją rengimą Rusijos naudai.
KUBA STEZYCKI / REUTERS
KUBA STEZYCKI / REUTERS

„Išnagrinėjęs bylą (...) teismas pripažino visus kaltinamuosius kaltais dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų ir nustatė, kad kai kurie iš jų veikė organizuotoje nusikalstamoje grupėje“, – skelbdamas nuosprendį sakė teisėjas Jaroslawas Kowalskis.

Praėjusį mėnesį kaltinamieji buvo apkaltinti šnipinėjimo veikla, pavyzdžiui, planavimu nuversti nuo bėgių traukinius, kuriais buvo gabenama pagalba kaimyninei Ukrainai, ir NATO narės karinių objektų bei svarbios infrastruktūros stebėjimu.

14 kaltinamųjų buvo nuteisti jiems nedalyvaujant. Anksčiau visi jie pripažino savo kaltę.

Žvalgybinę veiklą vykdančios grupuotės nariai buvo rusai, ukrainiečiai ir baltarusiai, naujienų agentūrai AFP sakė Liublino teismo atstovė spaudai Barbara Markowska.

Kiti du įtariami minėtos grupuotės nariai bus teisiami atskirai po to, kai atsiėmė savo ankstesnius kaltės pripažinimo pareiškimus.

Tarp nuteistųjų yra Maksimas S., Lenkijos Sosnoveco klubo ledo ritulininkas iš Rusijos, dėl kurio suėmimo birželį Maskva pareiškė griežtą protestą ir pareikalavo, kad Lenkija pateiktų išsamų paaiškinimą.

Žvalgybinę veiklą vykdžiusioje grupuotėje taip pat buvo „du ukrainiečių teisininkai ir politologas, prancūzų kalbos mokytojas, farmacijos technikas ir programinės įrangos inžinierius“, pranešė dienraštis „Rzeczpospolita“.

Tyrėjai teigė, kad grupuotės nariai užsakymus gaudavo per „Telegram“ susirašinėjimo programėlę, o jiems buvo mokama kriptovaliuta.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad jų gautos sumos svyravo nuo 300 dolerių (274 eurų) iki maždaug 10 tūkst. dolerių (9,12 tūkst. eurų).

Šie asmenys stebėjo tokius objektus kaip kontrolės punktai Ukrainos pasienyje, pagrindiniai geležinkelio maršrutai, kuriais į kaimyninę šalį gabenami ginklai ir humanitarinė pagalba.

Jie taip pat buvo įpareigoti platinti propagandinius lankstinukus, kurstančius neapykantą ukrainiečiams.

Nuo 2022 metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, Lenkija tvirtai remia Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius