-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje artėjant rinkimams populiarėja kraštutinių dešiniųjų partija

Lenkijos kraštutinių dešiniųjų partija „Konfederacija“ savo suvažiavimui pasitelkė roko koncerto elementus: dainininkas atvažiavo motociklu, buvo surengtas pirotechnikos šou.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Lenkija Rinkimai

Ši partija tampa vis populiaresnė, ypač tarp jaunų vyrų, kuriems nebenori valdžioje matyti politinių jėgų, dominavusių Lenkijoje didžiąją dalį pokomunistinio laikotarpio.

Šeštadienį Katovicuose vykusiame suvažiavime, kuris vadinamas didžiausiu prieš spalio 15 dieną įvyksiančius parlamento rinkimus, buvo siekiama pritraukti daugiau rinkėjų ir sumenkinti kai kurių partijos narių antisemititinius pareiškimus bei kitas kraštutines pažiūras.

„Konfederacijos“ lyderiai pasitelkdami šou elementus pasisakė už mažesnius mokesčius, mažesnį reguliavimą ir prieš Europos Sąjungą bei paramą Ukrainai nukreiptą užsienio politiką.

Visoje Europoje didėjant nacionalistinių konservatyvių partijų palaikymui, „Konfederacija“ spaudžia Lenkijos politinį isteblišmentą.

Panašios politinės jėgos kitose šalyse iškilo dėl pasipriešinimo plačiai paplitusiai migracijai į Europą ir pykčio dėl su COVID-19 susijusių suvaržymų bei prievolės skiepytis. Tokios partijos dabar valdo Italijoje, priklauso Suomijos vyriausybei ir remia mažumos vyriausybę Švedijoje.

Prieš ketverius metus beveik 7 proc. rinkėjų balsų iškovojusi lenkų partija vasarą surengtose apklausose rinko apie 15 proc. balsų. Su tokiais rodikliais ji gali finišuoti trečia, po valdančiosios dešiniųjų partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri apklausose pirmauja, ir antroje vietose esančios opozicinės Pilietinės koalicijos, vadovaujamos buvusio premjero Donaldo Tusko.

Kilo spėlionių, kad būsimoje vyriausybėje „Konfederacija“ gali tapti koalicijos partnere su PiS. Toks scenarijus galėtų dar labiau pastūmėti ES ir NATO į politinę dešinę ir susilpninti Varšuvos paramą Ukrainą ginančiam Vakarų aljansui.

Kol kas partijos lyderiai tvirtina neketinantys susiburti su valdžioje įsitvirtinusiais žaidėjais.

„Į šiuos rinkimus einame tam, kad apverstume stalą, prie kurio sėdi visi politikai“, – sakė vienas iš partijos lyderių Krzysztofas Bosakas (Kšištofas Bosakas), kalbėdamas per suvažiavimą Katovicuose, kur partija pristatė savo kampanijos šūkį „Mes galime viską“.

Partijos apklausų rezultatai augo jos lyderiams pasiskundus, kad Lenkija, svarbi Ukrainos sąjungininkė, esą nesulaukia deramo dėkingumo už tai, kad Kyjivui atsiuntė ginklų ir priglaudė daugybę ukrainiečių pabėgėlių.

Kritika išmokoms už vaikus

Kaip ir kitos Europos griežtosios dešinės partijos, „Konfederacija“ ne tik priešinasi privalomiems skiepams ir masinei migracijai, bet ir yra priešiškai nusiteikusi LGBTIQ asmenų atžvilgiu bei skeptiškai žiūri į klimato kaitą.

Tačiau Ukrainos klausimu ji turi elgtis atsargiai. Lenkija daugiau kaip 40 metų praleido už geležinės uždangos, o prisiminimai apie Rusijos dominavimą vis dar skaudūs. Partija surado pleištą paramai savo pozicijai sustiprinti. Ukrainos grūdai ir kiti žemės ūkio produktai pateko į Lenkijos rinkas, sukeldami perteklių ir kirsdami per kainas vietos ūkininkams.

Pajutusi karštį, Lenkijos vyriausybė sugriežtino savo poziciją. Ji pratęsė draudimą importuoti ukrainietiškus grūdus, o tai sukėlė piktus žodžius ir Kyjivo atsakomuosius veiksmus Pasaulio prekybos organizacijoje. Praėjusią savaitę ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) užsiminė, kad lenkiškų ginklų siuntimo į Ukrainą dienos gali būti baigtos, nors vėliau teigta, kad jis buvo neteisingai suprastas.

„Mitas apie šią (Lenkijos ir Ukrainos) partnerystę (...) griūva, – sakė K. Bosakas. – Akivaizdu, kad „Konfederacija“ vienintelė teisingai perskaitė Lenkijos ir Ukrainos santykių dinamiką, kuri buvo pagrįsta pasinaudojimu Lenkijos naivumu.“

2018 metais įkurta partija kritikuoja vyriausybės socialines išlaidas ir taisykles, teigdama, kad jos slopina smulkųjį verslą. Ji nepritaria 500 zlotų (108 eurų) mėnesinei išmokai šeimoms, nepriklausomai nuo jų pajamų, už kiekvieną vaiką iki 18 metų. Šią vasarą PiS kontroliuojamas Seimas nubalsavo už tai, kad išmoka būtų padidinta iki 800 zlotų (172 eurų).

„Konfederacija“ teigia, kad tokia politika prisideda prie dviženklės infliacijos. Ji teigia, kad pirmenybę teikia mokesčių mažinimui, o ne piniginėms išmokoms, o tai patinka kai kuriems verslininkams ir vaikų neturintiems suaugusiesiems, kurie moka įmokas į sistemą, bet nemato, kad pinigai jiems grįžtų.

Nerimą keliantys narių pareiškimai

Nors „Konfederacija“ pabrėžia savo pagarbą laisvajai rinkai, daugelis lenkų tebėra susirūpinę dėl nerimą keliančių kai kurių jos narių pareiškimų.

Vienas iš jų – kito partijos lyderio Slawomiro Mentzeno (Slavomiro Menceno) komentaras apie jo šalininkus, išsakytas 2019 metais: „Mes nenorime žydų, homoseksualų, abortų, mokesčių ar Europos Sąjungos.“

Alaus daryklai vadovaujantis S. Mentzenas 2021-aisiais taip pat susidūrė su kaltinimais rasizmu, nes gamino alų „White IPA Matters“. Jis teigė, kad tai buvo tik humoristinė užuomina į judėjimą „Black Lives Matter“ Jungtinėse Valstijose.

„Lenkija neturi rasistinės ar kolonijinės praeities. Mes neturime už nieką atsiprašyti dėl nieko, kas su tuo susiję“, – tuo metu jis sakė naujienų agentūrai AP.

Tuo tarpu 80-metis Januszas Korwinas-Mikke (Janušas Korvinas Mikė), buvo nušalintas nuo Europos Parlamento įstatymų leidėjo pareigų už tai, kad per posėdžius demonstravo nacių pasisveikinimą. Jis yra sakęs, kad Lenkija turėjo bendradarbiauti su Adolfu Hitleriu, ir pakartojo melagingą teiginį, kad Hitleris nežinojo apie Holokaustą.

Jis taip pat abejojo, ar moterys turėtų turėti teisę balsuoti, tvirtindamas, esą jos yra mažiau protingos. J. Korwinas-Mikke taip pat gynė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną po invazijos į Ukrainą.

Kitas „Konfederacijos“ narys Grzegorzas Braunas (Gžegožas Braunas) teigė, kad Lenkiją neva siekiama paversti žydų valstybe, ir ragino kriminalizuoti homoseksualumą.

Vidurio Europai skirto politinio žurnalo „Visegrad Insight“ vyriausiasis redaktorius Wojciechas Przybylskis (Voicechas Pšibilskis) sakė, kad tik nedidelė Lenkijos visuomenės dalis yra politinio spektro kraštutinėje dešinėje. Pasak jo, jei „Konfederacija“ nori laimėti daugiau balsų, ji turi judėti politinio centro link.

S. Mentzenas, regis, stengėsi šį klausimą pasitelkti partijos naudai.

„Mes galime būti šiek tiek netradiciniai. Kartais turime prieštaringų pažiūrų ar kontroversiškų pareiškimų, – sakė jis. – Bet patikėkite, jūs neprivalote sutikti su kiekvienu mūsų nario pareiškimu, kad galėtumėte už mus balsuoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius