-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje dislokuojamos raketos „Patriot“ nestiprina pasitikėjimo, sako Rusija

Rusija trečiadienį kritikavo JAV raketų „Patriot“ dislokavimą Lenkijoje, sakydama, kad toks žingsnis nestiprina saugumo arba pasitikėjimo.
Raketos „Patriot“
Raketos „Patriot“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tokie veiksmai neatitinka dabartinio mūsų santykių lygio, neskatina stiprinti stabilumo tame regione; priešingai – mažina pasitikėjimą ir nuspėjamumą“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Žemė oras“ tipo raketų „Patriot“ baterija pirmadienį buvo dislokuota Lenkijos šiaurėje esančioje karinėje bazėje, netoli sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi.

„Nesuprantame šios akcijos logikos ir krypties. Ne kartą klausėme amerikiečių ir lenkų apie (raketų dislokavimo pagrįstumą), tačiau konkrečių atsakymų negavome“, – sakė ministerijos atstovas.

„Taip pat nebuvo atsakyta į mūsų argumentus laikinai perkelti dislokavimo regioną kuo toliau nuo Rusijos sienų“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime neužsimenama, ar Maskva imsis kokių nors atsakomųjų veiksmų dėl „Patriot“ dislokavimo Lenkijoje.

Raketų baterija, kurią aptarnauja apie 150 JAV karių, bus dislokuojama maždaug po mėnesį keturis kartus per metus Morongo karinėje bazėje Lenkijos šiaurėje. Oficialiai skelbiama, kad pagrindinis šios misijos tikslas – apmokyti lenkų karius naudotis „Patriot“ sistemomis.

Maskva įtariai vertina bet kokį JAV karių ir karinės technikos buvimą netoli jos sienų, nors Gynybos ministerija sausį paneigė prielaidą, jog dėl „Patriot“ dislokavimo Lenkijoje bus stiprinamos Rusijos karo laivyno pajėgos Baltijos jūroje.

Rusijos gynyba labai priklausoma nuo jos strateginių balistinių raketų potencialo, nes jos įprastinių pajėgų parengtis palyginti prasta. Dėl šios priežasties Maskva itin jautriai reaguoja į priešraketinės gynybos sistemų, tokių kaip „Patriot“, dislokavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius