-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijoje du asmenys kaltinami „išniekinę statulas“ LGBT vėliavomis

Lenkijos policija trečiadienį pranešė pareiškusi dviem asmenims įtarimus paminklų išniekinimu, kai LGBT aktyvistai praeitą savaitę užkabino vaivorykštės spalvų vėliavas ant kelių statulų Varšuvoje, įskaitant vieną, vaizduojančią Jėzų Kristų.
Jėzaus statula su LGBT vėliava Varšuvoje
Jėzaus statula su LGBT vėliava Varšuvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Homofobija tebėra labai gaji šioje katalikiškoje šalyje, kurios dešinioji vyriausybė ne kartą vartojo prieš gėjus nukreiptą retoriką, skambėjusią ir praeitą mėnesį įvykusių prezidentų rinkimų kampanijos metu.

„Varšuvos policija pateikė kaltinimus dviem žmonėms Varšuvos paminklų išniekinimu“, – naujienų agentūra PAP citavo policijos atstovą Sylwester'ą Marczaką.

„Mes, policija, atliekame teisines procedūras ne dėl to, kad kas nors užkabino vėliavą, o dėl to, kad taip elgdamiesi jie įžeidė tikinčiųjų jausmus ir akivaizdžiai išniekino Kristaus statulą“, – pridūrė jis.

Policija vieną iš šių asmenų sulaikė pirmadienį, o kitą – antradienį. Vėliau jie abu buvo paleisti.

Tarp kitų paminklų, ant kurių praeitą savaitę buvo pakabinta LGBT vėliavų ir skarelių su anarchistų simboliu, buvo Koperniko paminklas ir Varšuvos undinėlės statula.

Aktyvistai, įskaitant gėjų teisių grupę „Stop Bzdurom“ („Stabdyti kvailystes“) internete paskelbė manifestą, paaiškinantį šiuos veiksmus.

„Tai yra puolimas! Vaivorykštė. Tai – puolimas! Nusprendėme veikti. Kol bijosiu laikyti tave už rankos. Kol gatvėse tebebus mikroautobusų su homofobiniais ženklais“, – sakoma manifeste.

Gėjų santuokoms Lenkijoje pritaria tik 29 proc. gyventojų, rodo praeitais metais sociologinių tyrimų instituto CBOS atlikta apklausa.

Prezidentas Andrzejus Duda, perrinktas praeitą mėnesį, per savo kampaniją lygino „LGBT ideologiją“ su komunizmu.

Keli Lenkijos regionai pasiskelbė esantys „zonomis be LGBT ideologijos“.

Dėl tokios oficialios pozicijos Europos Komisija praeitą mėnesį atmetė šešių Lenkijos miestų paraiškas gauti nuo subsidijų pagal Europos Sąjungos programą, skatinančią kultūrinį bendradarbiavimą tarp vadinamųjų miestų dvynių skirtingose valstybėse narėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius