Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje ir Rumunijoje savaitgalį vyko daugybės dalyvių sulaukę gėjų paradai

Lenkijos ir Rumunijos sostinėse šeštadienį vyko gėjų paradai, pritraukę tūkstančius dalyvių, pasiryžusių kovoti, kad galiausiai būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų santuoka.
LGBT paradas Lenkijoje
LGBT paradas Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Varšuvos parade tvyrojo šventiška atmosfera: žmonės mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis ir šoko. Kai kurie dalyviai turėjo plakatų ir vilkėjo marškinėlius su toleranciją skatinančiomis žinutėmis. Be kita ko, ant jų buvo pavaizduotas ir vaivorykštę laikantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Šventiškos nuotaikos nesugadino net ir faktas, kad tos pačios lyties santuokų įteisinimas nėra realus, kol Lenkijai vadovauja konservatyvių pažiūrų vyriausybė.

„Kuo blogesnė politinė atmosfera, tuo geresnė atmosfera parade“, – pastebėjo 55 metų radijo technikas Michalas Niepielskis iš Krokuvos.

Vyras sakė, kad šiemet parade dalyvauja daugiau žmonių nei pernai. Į renginį jis atvyko su savo partneriu Wojteku Piatkowskiu, su kuriuo drauge praleido 14 metų. Pastarasis pavadino šeštadienio parade tvyrojusią pakilią nuotaiką „pasipriešinimu“ Lenkijos vyriausybei. Pora buvo pasipuošusi vaivorykštės spalvų petnešomis ir peteliškėmis.

Tuo tarpu Rumunijos sostinėje Bukarešte per gėjų paradą daug dėmesio buvo skiriama tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui, ypač po anksčiau šią savaitę priimto Europos Teisingumo Teismo (ETT) sprendimo, kad Europos Sąjungos piliečių tos pačios lyties partneriai turi teisę gyventi bet kurioje valstybėje narėje, kad ir kokia būtų jų pilietybė, net šalyse, kurios nepripažįsta gėjų santuokų.

Liuksemburge įsikūręs teismas antradienį nusprendė, kad 2010 metais Briuselyje susituokusi ir po dvejų metų Rumunijoje apsigyventi panorusi gėjų pora, rumunas ir amerikietis, turi tas pačias gyvenimo vietos teises kaip ir kitos susituokusios poros ES.

ETT sprendimas turės pasekmių dešimtims tūkstančių tos pačios lyties porų Rumunijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje, Lietuvoje ir Latvijoje, kurios šiuo metu nesuteikia teisinės apsaugos tos pačios lyties poroms.

ES judėjimo laisvės įstatymai taikomi ir ES piliečių sutuoktiniams, kurie nėra ES piliečiai. ETT sprendimas reiškia, kad tai apima ir tos pačios lyties partnerius.

„Direktyvoje dėl naudojimosi judėjimo laisve terminas „sutuoktinis“, kuriuo apibrėžiamas žmogus, susaistytas su kitu žmogumi santuokos ryšiais, yra lyties atžvilgiu neutralus, todėl gali apimti ES piliečio tos pačios lyties sutuoktinį“, – nurodė ETT.

ES narės turi laisvę spręsti, ar leisti savo teritorijose tos pačios lyties asmenų santuokas, bet atsisakymu pripažinti sąjungą, teisėtai sudarytą kitoje ES valstybėje, „gali būti trukdoma naudotis to piliečio teise laisvai judėti ir pasirinkti gyvenamąją vietą“, nurodė Teismas.

Prieš paradą choreografas Emilis Rengle rumunams, besipriešinantiems tos pačios lyties santuokų legalizavimui, skelbė, kad „mylime skirtingai, nes Dievas sukūrė mus skirtingus“.

Vėlų penktadienio vakarą į vandenį projektuota šviesa sukūrė vaivorykštinę „vandens hologramą“. Ji buvo rodoma keturias valandas ir kvietė žmones į šeštadienio popietę Lenkijos sostinėje vykusį kasmetinį „Lygybės paradą“.

Šį sezoną visoje Lenkijoje rengiamas rekordinis skaičius – net 12 – gėjų paradų, įskaitant penkis miestus, kur jie rengiami pirmą kartą. Kai kurie iš šių miestų, kaip Žešuvas ir Opolė, yra laikomi konservatorių tvirtovėmis. Tuo metu Čenstakavoje, kur liepos 17 dieną taip pat pirmą kartą bus rengiamas gėjų paradas, yra viena svarbiausių katalikų šventovių.

„Žmonėms atsibodo jausti, kad jie yra tarsi po padu ir yra trypiami. Taigi, jie reaguoja, organizuojasi, priešinasi“, – sakė tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimo siekiančios seksualinių mažumų grupės „Love Does Not Exclude“ prezidentas Hubertas Sobeckis.

Net 52 užsienio šalių ambasadoriai Lenkijoje, įskaitant JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos ir Turkijos atstovus, pasirašė viešą laišką, kuriame išreikšta parama lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) teisėms. Pernai panašų laišką pasirašė 42 diplomatai.

Vis dėlto būta ir ženklų, kad LGBT teises palaiko ne visi. Lenkijoje knygomis ir muzikos įrašais prekiaujantis parduotuvių tinklas „Empik“ vienai dienai pakeitė savo logotipą į vaivorykštę. Dėl to internete kilo aršūs debatai, o kai kurie internautai žadėjo boikotuoti tą parduotuvę.

Varšuvoje šeštadienį pasirodė grupelė protestuotojų, nepatenkintų „Lygybės paradu“, tačiau policija neprileido jų prie renginio.
Tuo tarpu rumunai, manantys, kad homoseksualumas kelia grėsmę visuomenei, Bukarešte prieš gėjų paradą surengė savo eitynes.

Judėjimo „New Right“ lyderis Tudoras Ionescu pareiškė, kad šis paradas yra „gėda, antausis krikščioniškai sostinei“.

Prieš homoseksualų paradą nusiteikę protestuotojai ragino surengti referendumą dėl įstatymo pataisų, kad santuoka būtų laikoma vyro ir moters sąjunga. Santuoką reglamentuojantis Rumunijos teisės aktas šiuo metu numato, jog santuoka yra sutuoktinių sąjunga. Gėjų teisių oponentai tvirtina, kad dėl to šalyje gali būti įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Stačiatikių krikščionių vienuolis Ciprianas Timofte savo ruožtu pareiškė, kad homoseksualiniai santykiai, dekriminalizuoti Rumunijoje 2002 metais, turėtų būti vėl uždrausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius