Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje protestuotojai kaltina Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl prezidento Lecho Kaczynskio žūties

Lenkijos sostinėje apie 200 protestuotojų antradienį skandavo kaltinimus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl jų šalies vadovo Lecho Kaczynskio žūties 2010 metais per lėktuvo katastrofą Rusijoje.
Lenkijoje protestuotojai kaltina Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl prezidento Lecho Kaczynskio žūties
Lenkijoje protestuotojai kaltina Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl prezidento Lecho Kaczynskio žūties / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši demonstracija prie Rusijos ambasados Varšuvoje buvo surengta L.Kaczynskio lėktuvo katastrofos netoli Rusijos vakaruose esančio Smolensko miesto trečiųjų metinių išvakarėse. Be Lenkijos prezidento, tąsyk žuvo daug Lenkijos kariuomenės ir politikos elito narių – iš viso 96 žmonės.

Lenkijos tyrėjai didžiąją dalį kaltės dėl tos avarijos priskyrė lenkų pilotams, kurie mėgino nutupdyti lėktuvą tiršto rūko gaubiamame oro uoste, nepaisydami Rusijos oro dispečerių perspėjimų. Tačiau kai kurie lenkai įsitikinę, kad Rusija buvo paslėpusi sprogstamąjį užtaisą prezidento lėktuve, siekiant nužudyti ir nutildyti L.Kaczynskį, kuris buvo griežtas Maskvos oponentas.

Protestuotojai skandavo „Putinas žudikas!“ ir „Nubausti žudikus!“, susirinkę prie užtvaromis apjuostos ambasados – didingo pastato sostinės vyriausybinių pastatų rajone, papuošto neoklasikinėmis kolonomis. Vis ambasados langai buvo tamsūs, o vieninteliai pasitikę protestuotojus buvo Lenkijos riaušių policininkai, stebintys demonstrantus bereikšmiais veidais.

Ši protestą organizavo dešiniosios pakraipos laikraštis „Gazeta polska“.

Protestuotojai sakė laikantys dabartinę Rusiją autoritarine valstybe, kuri naudoja žmogžudystes kaip priemonę nutildyti savo oponentus. Jie taip pat tvirtino, kad V.Putinas turėjo priežasčių nekęsti L.Kaczynskio, kuris griežtai kritikavo Rusiją dėl jos karo su Gruzija 2008 metais.

„Jie nužudė mūsų prezidentą, jie nužudė Lenkijos elitą, – sakė 56 metų Jerzy Szarwarkas, pardavinėjantis ženkliukus, tarp jų – su lėktuvo nuolaužų nuotrauka ir užrašu Putinas žino – bet mes ne.“

Tuo tarpu 46 metų protestuotoja Joanna Kazmarek piktinosi, kad Rusija iki šiol neatidavė lėktuvo nuolaužų Lenkijai. Dėl šio fakto Lenkijoje dažnai skundžiamasi, o užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis spaudė Maskvą grąžinti nuolaužas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius