-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje rasti apie 8 000 nacių aukų pelenai

Bendras kapas, kuriame užkasti maždaug 8 000 kremuotų žmonių palaikų pelenai, buvo rastas netoli vienos buvusios nacių koncentracijos stovyklos Lenkijoje, pranešė šios šalies Nacionalinės atminties institutas (IPN).
Varšuvos getas 1943 m.
Varšuvos getas 1943 m. / Vida Press nuotr.

Institutas, tiriantis nacių okupacijos ir komunistų valdymo laikotarpiais Lenkijoje įvykdytus nusikaltimus, sakė, kad palaikai buvo rasti netoli Zoldau koncentracijos stovyklos, veikusios šalia dabartinio Dzialdovo miestelio į šiaurę nuo Varšuvos.

Nacistinė Vokietija, okupavusi Lenkiją per Antrąjį pasaulinį karą, šios šalies teritorijoje įkūrė virtinę stovyklų, kuriose buvo kalinami ir naikinami žydai, politiniai oponentai ir lenkų politinio elito nariai.

Manoma, kad Zoldau stovykloje žuvo apie 30 tūkst. žmonių, bet tikrasis aukų skaičius niekada nebuvo nustatytas.

Radus apie 17,5 tonos sudegintų palaikų pelenų, galima manyti, kad jie priklauso mažiausiai 8 000 žmonių, sakė tyrėjas Tomaszas Jankowskis.

Šis vertinimas grindžiamas prielaida, kad sudeginus vieną kūną lieka apie du kilogramai pelenų.

Bendrame kape palaidotos aukos „tikriausiai buvo nužudytos apie 1939 metus ir daugiausiai priklausė Lenkijos elitui“, teigė T.Jankowskis.

1944 metais nacių valdžia įsakė žydams kaliniams iškasti aukų kūnus ir juos sudeginti, kad būtų sunaikinti karo nusikaltimų įkalčiai.

1944 metais nacių valdžia įsakė žydams kaliniams iškasti aukų kūnus ir juos sudeginti, kad būtų sunaikinti karo nusikaltimų įkalčiai.

Pamario medicinos universiteto genetikas Andrzejus Ossowskis sakė, kad paimti pelenų mėginiai bus ištirti laboratorijoje.

„Galime atlikti DNR analizę – tai leis mums daugiau sužinoti apie aukų tapatybę“, – pridūrė jis ir nurodė, kad panašūs tyrimai buvo atlikti nacių stovyklose Sobibore ir Treblinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius