TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2023 09 16 /11:40

Lenkijoje – skandalas dėl pranešimų apie už kyšius išduodamas vizas migrantams

Lenkijos konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) tikėjosi, kad migracija bus svarbi rinkimų kampanijos tema, tačiau įvykiams pasisukus netikėta linkme partiją purto pranešimai, kad lenkų konsulatai išdavinėjo vizas Afrikoje ir Azijoje mainais į kyšius, sudarydami sąlygas migrantams patekti į Europos Sąjungą.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Aiškėjant korupcijos skandalo detalėms, PiS bando suvaldyti žalą likus mėnesiui iki spalio 15-osios rinkimų.

Vienas užsienio reikalų viceministras, kuris buvo atleistas pasirodžius pranešimams apie sąsajas su skandalu, po įtariamo bandymo nusižudyti atsidūrė ligoninėje.

PiS prieš rinkimus populiarumu lenkė savo varžoves ir kol kas neaišku, ar skandalas tai kaip nors pakeis. Tačiau opozicijos politikai nepraleido progos ir apkaltino griežtą antiimigracinę retoriką vartojančią vyriausybę korupcija bei veidmainyste.

Kritikai sako, kad valdantieji gąsdino lenkus imigracijos šmėkla, o tada žadėjo juos apsaugoti, nors korumpuota grupė, veikusi diplomatiniame korpuse, atvėrė kanalą migrantams patekti į ES, kuriuo kai kas naudojosi kaip galimybe pasiekti JAV.

„Tai didžiausias skandalas, su kuriuo susidūrėme XXI amžiuje. Korupcija aukščiausiuose vyriausybės sluoksniuose, kelianti tiesioginę grėsmę mums visiems“, – penktadienį vakare per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus sakė Senato pirmininkas, opozicijos politikas Tomaszas Grodzkis (Tomašas Grodzkis).

Lenkija atvėrė duris ukrainiečių pabėgėliams, bet valdančiosios partijos pareigūnai seniai kartoja, kad migrantus iš kitų regionų, įskaitant musulmonus, laiko grėsme šalies kultūriniam identitetui ir saugumui.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad Lenkijos konsuliniai skyriai nuo 2021 metų mainais į kyšius po kelis tūkstančius dolerių (eurų) išdavė apie 250 tūkst. vizų migrantams iš Azijos ir Afrikos. Atvykę į Šengeno erdvei priklausančią Lenkiją, migrantai gali laisvai kirsti Europos sienas.

Vyriausybės pareigūnai pripažino, kad būta pažeidimų.

Užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė atleidusi savo priežiūros biuro vadovą Jakubą Osajdą (Jakubą Osaidą) dėl nustatomų vizų išdavimo proceso pažeidimų ir pradėjusi neeilinį konsulinio departamento bei visų konsulinių įstaigų auditą.

Bandymas nusižudyti

Anksčiau, rugpjūčio 31-ąją, buvo atleistas už konsulinius reikalus atsakingas užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas (Piotras Vavžikas). Jis po bandymo nusižudyti atsidūrė ligoninėje, penktadienį pranešė lenkų žiniasklaida.

Valstybės prokuratūra, kuri atlieka tyrimą dėl įtariamos sukčiavimo schemos vizoms gauti, ketvirtadienį paskelbė apkaltinusi korupcija septynis žmones ir kad trys iš jų yra suimti.

Teisingumo ministras ir generalinis prokuroras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras) sakė, kad pareigūnai stengiasi patraukti kaltininkus atsakomybėn, ir tvirtino, kad visas reikalas yra mažesnio masto, nei teigia žiniasklaida ir opozicija. Jo žodžiais, neteisėtai buvo išduotos tik 268 vizos.

Pasak ministro, P. Wawrzykas parašė atsisveikinimo laišką ir jame sakė norintis mirti, nes negalįs pakelti neapykantos žiniasklaidoje. „Jis jaučiasi kaip žmogus, persekiojamas šios neapykantos, nes jaučiasi sąžiningas žmogus“, – sakė Z. Ziobro.

Reaguodama į skandalą valdančioji partija socialinėje žiniasklaidoje paskelbė naujų rinkiminių klipų, kuriais bando susieti opozicijos lyderį Donaldą Tuską su didelio masto migracija į Europą jam dirbant įvairiuose postuose. D. Tuskas 2007–2014 metais buvo Lenkijos premjeras, o 2014–2019 metais – Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Vyriausybė drauge su rinkimais rengia referendumą dėl migracijos. Vienu referendumo klausimu rinkėjų prašoma atsakyti, ar jie pritaria tam, kad šalis priimtų „tūkstančius nelegalių imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos“ pagal ES pabėgėlių perkėlimo planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius