-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijoje susirinkę Europos vyriausybių vadovai aptaria Vakarų Balkanų problemas

Lenkijoje susirinkę 14 Europos šalių ministrai pirmininkai ir aukšto rango pareigūnai penktadienį ketina aptarti Vakarų Balkanų regiono iššūkius bei perspektyvas, pranešė visuomeninio radijo naujienų agentūra IAR.
Europos sąjunga
Lenkijoje susirinkę Europos vyriausybių vadovai aptaria Vakarų Balkanų problemas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštasis Vakarų Balkanų susitikimas vyksta Lenkijos vakariniame Poznanės mieste. Tarp jo dalyvių turėtų būti Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May, Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as, taip pat Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Susitikimas prasidėjo trečiadienį ekspertų diskusija, per kurią aptarti įvairūs klausimai, tarp jų Vakarų Balkanų valstybių europinės integracijos siekiai.

Šalių kandidačių Juodkalnijos, Serbijos, Šiaurės Makedonijos ir Albanijos bei potencialių kandidačių Bosnijos ir Kosovo, taip pat aštuonių Europos Sąjungos valstybių užsienio, vidaus reikalų bei ekonomikos ministrai siekia garantijų, kad kelias į narystę joms išlieka atviras, kai kuriems Europos lyderiams išreiškus abejonių dėl ES plėtros siekių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pakartojo savo nuomonę, kad prieš priimdama naujas nares ES pirmiausia turi susitvarkyti padėtį savo viduje. Jis teigė, kad „nepritars jokiai plėtrai, kol nebus iš esmės įvykdyta institucijų reforma“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius ketvirtadienį susirinkusiems ministrams sakė, kad Vakarų Balkanų šalių priėmimas į ES prisidės prie stabilumo regione didinimo ir ES vertybių plėtros bei sklaidos didesnėje Europos dalyje.

„Be Vakarų Balkanų (šalių) Europa negali būti visiškai vieninga geografiniu ir geopolitiniu požiūriu“, – kalbėjo J.Czaputowiczius.

Ketvirtadienį įvairių Europos šalių užsienio reikalų, ekonomikos ir vidaus reikalų ministrai dalyvavo plenariniuose posėdžiuose. Tą pačią dieną taip pat buvo surengti nevyriausybinių organizacijų veiklai skirtas Pilietinės visuomenės forumas bei verslo forumas, skirtas verslo atstovų kontaktams užmegzti.

Viena įdomiausių ketvirtadienio diskusijų buvo pavadinta „Kelias į ateitį: kaip pasiruošti prekybos, paslaugų ir pramonės revoliucijai“ (Navigating the Future: How to Prepare for the Revolution in Trade, Services and Industry). Joje dalyvavo Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius bei verslumo ir technologijų ministrė Jadwiga Emilewicz.

Šeštasis Vakarų Balkanų susitikimas Poznanėje yra dalis vadinamojo Vokietijos inicijuoto vadinamojo Berlyno proceso, skirto skatinti regioninį bendradarbiavimą tarp Vakarų Balkanų šalių, siekiančių narystės Europos Sąjungoje. Šiuo metu Berlyno procesui pirmininkauja Lenkija.

Ankstesni Vakarų Balkanų viršūnių susitikimai vyko Vienoje (2015), Paryžiuje (2016), Italijos mieste Trieste (2017) ir Londone (2018).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius