-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje vyksta šalies pajėgų ir NATO karių pratybos

Tūkstančiai Lenkijos ir kitų NATO šalių pajėgų karių pradėjo didžiules gynybos pratybas šiaurinėje Lenkijos dalyje, neslūgstant nerimui dėl regiono saugumo po Rusijos ir Baltarusijos bendrų karinių manevrų aktyviosios dalies pabaigos.
NATO kariai Lenkijoje
NATO kariai Lenkijoje / AFP PHOTO

Iš viso pratybose „Dragon 17“, kurios vyks iki rugsėjo 29 dienos keliuose kariniuose mokomuosiuose kompleksuose, dalyvaus 17 tūkst. karių ir 3 500 karinės technikos vienetų.

Pirmą kartą šiuose kas dvejus metus vykstančiuose kariniuose mokymuose dalyvaus naujosios lenkų Teritorijos gynybos pajėgos – apmokyti savanoriai – bei šioje šalyje dislokuoti NATO daliniai, padedantys stiprinti rytinį Aljanso sparną. Jose taip pat bus išbandytas kibernetinis saugumas.

Ketvirtadienį į šias didžiausias Lenkijos rengiamas pratybas turėtų atvykti šalies gynybos viceministras Michalas Dworczykas. Jis sakė, kad lenkų kariai kartu su NATO šalių bei JAV dislokuotomis pajėgomis treniruosis vykdyti bendras gynybines operacijas, reaguojant į padidėjusį Rusijos karinį aktyvumą regione.

Pagal pratybų scenarijų, kariai reaguos į „bandymą perimti ginčytinos teritorijos kontrolę hibridinėmis priemonėmis“, – sakė M.Dworczykas, pabrėždamas, kad tokį scenarijų inspiravo Rusijos įvykdyta Krymo pusiasalio aneksija 2014 metais.

Nors „Dragon 17“ yra nacionalinės pratybos, bet dalyvauti jose buvo pakviesta karių iš NATO ir kitų šalių partnerių: JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos, Slovakijos, Bulgarijos, Rumunijos, Lietuvos, Latvijos, Gruzijos, Ukrainos.

Pasak M.Dworczyko, saugumo ekspertai Lenkijoje ir visame regione nerimauja, kad Rusija gali palikti dalį savo pajėgų Baltarusijoje po trečiadienį pasibaigusių pratybų „Zapad 17“.

NATO narės, tarp jų Baltijos valstybės ir Lenkija, tvirtina, kad Rusijos ir Baltarusijos karinėse pratybose dalyvavusių karių skaičius viršijo deklaruotus 12 tūkst. 700. Jos taip pat abejoja tokio didelio masto Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius