Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos dešinieji gali atsisakyti siūlymo uždrausti abortus

Lenkijos parlamento komitetas trečiadienį atmetė įstatymo projektą, beveik visiškai uždraudžiantį abortus, ir paragino daugumą Seime turinčius dešiniuosius pasekti jų pavyzdžiu, kai dėl šio teisės akto šalyje kilo didžiuliai moterų protestai.
Moterų protestas Lenkijoje
Moterų protestas Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Parlamento teisingumo ir žmogaus teisių komitetas, kuris peržiūri siūlomus įstatymus, pateikė rekomendacijas teisės aktų leidėjams atmesti šį projektą. Komitetas pasiūlė valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) visiškai jį atmesti per parlamento balsavimą, kuris turėtų įvykti ketvirtadienį.

Nors valdančioji PiS pritaria abortų draudimui, partijos lyderiai puikiai žino, kad dauguma lenkų remia dabar galiojantį įstatymą, kuris leidžia nutraukti nėštumą tam tikrais atvejais.

„PiS atsitraukė, nes išsigando visų tų moterų, kurios protestuodamos išėjo į gatves“, – po balsavimo komitete žurnalistams sakė liberalios pakraipos partijos „Piliečių platforma“ (PO) deputatė ir buvusi premjerė Ewa Kopacz.

„Tačiau kova dar nebaigta“, – perspėjo ji ir pabrėžė, kad įstatymo projektą dar turi atmesti dauguma parlamentarų.

Dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių moterų pirmadienį protestavo visoje Lenkijoje. Jos nesutinka su siūlymu beveik visiškai uždrausti abortus šioje katalikiškoje šalyje, kurioje ir dabartinis įstatymas yra vienas griežčiausių Europoje.

PiS įstatymų leidėjai rugsėjį parengė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, numatantį, kad neteisėti būtų visi abortai – nebent moters gyvybei grėstų pavojus. Numatoma, kad nėštumą nutraukė gydytojai galėtų būtų baudžiami įkalinimu iki penkerių metų.

Pagal šią piliečių iniciatyvą, kurią parlamentui pateikė koalicija „Stop aborcji“ (Sustabdykite abortus), motinoms taip pat būtų galima skirti laisvės atėmimo bausmes, nors teisėjai galėtų nuspręsti jų ir neskirti.

Įtakinga Lenkijos Katalikų Bažnyčia anksčiau šiais metais pritarė iniciatyvai, bet vėliau kunigai pareiškė nepritariantys, kad abortą pasidariusios moterys būtų siunčiamos į kalėjimą.

Pagal 1993 metais priimtą dabartinį įstatymą abortai yra draudžiami, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja dėl išžaginimo ar kraujomaišos, taip pat tais atvejais, kai nėštumas kelia pavojų motinos sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Praėjusį mėnesį savaitraščio „Newsweek Polska“ paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad 74 proc. lenkų nori, jog liktų dabartinis įstatymas.

38 mln. gyventojų turinčioje šalyje per metus atliekama mažiau nei 2 tūkst. legalių nėštumo nutraukimo procedūrų, bet moterų organizacijos yra apskaičiavusios, kad nelegaliai arba užsienyje yra atliekama dar 100–150 tūkst. abortų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius