Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos ekscentriško politiko Januszo Palikoto partija reikalauja pašalinti kryžių iš Seimo salės

Lenkijos antiklerikalinis Palikoto judėjimas, kuris po praeitą sekmadienį vykusių rinkimų tapo trečia didžiausia partija parlamente, pareikalavo pašalinti krikščionišką kryžių iš Seimo salės, išprovokuodamas dešiniųjų pasipiktinimą.
Kryžius
Kryžius / LNK nuotr.

Kryžius Seime buvo pakabintas žlugus Lenkijos komunistiniam režimui 1989 metais.

„Lenkijos nacionalinis simbolis yra ne kryžius, o baltas erelis“, – šios partijos lyderis Januszas Palikotas sakė ketvirtadienį.

Palikoto judėjimas, pasisakantis už Lenkijoje galiojančio griežto abortų atlikimą reglamentuojančio įstatymo liberalizavimą, galimybę laisvai naudotis kontraceptinėmis priemonėmis, lengvųjų narkotikų ir gėjų santykių legalizavimą, sekmadienį surinko 10,02 proc. balsų ir 460 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose turės 40 mandatų.

Tuo tarpu Jaroslawas Kaczynskis, kurio vadovaujama konservatyvioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) per rinkimus liko antra ir užsitikrino 157 vietas Seime, pažadėjo priešintis bet kokiems mėginimams pašalinti kryžių, kuris yra pakabintas šalia šalies herbo.

„Nėra priežasčių, kodėl šis simbolis turėtų būti pašalintas vien dėl vienos grupės žmonių kvailų nuostatų“, – jis sakė žurnalistams.

„Mums nereikia gėdytis, kad esame katalikai, kad esame katalikiškos daugumos šalis. Kiekviena tauta turi savas tradicijas – jeigu kažkas nori jas sunaikinti, vadinasi, nori sunaikinti tautą“, – pabrėžė J.Kaczynskis.

Prieštaringai vertintas medinis kryžius, pastatytas priešais prezidentūrą Varšuvoje pernai balandį žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio, kuris buvo PiS lyderio brolis dvynys, atminimui, buvo pašalintas rugsėjį, tačiau šis žingsnis išprovokavo protestus.

Premjeras Donaldas Tuskas ketvirtadienį perspėjo, jog jeigu J.Palikotas primygtinai sieks įgyvendintini šį savo planą, „jis rizikuoja paversti patyčia savo šūkį apie modernią valstybę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius