Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 26 /11:08

Lenkijos ekspertai patvirtino: Pševoduvui smogusi raketa buvo ukrainietiška

Lenkijos ekspertai patvirtino, kad raketą, praėjusių metų lapkritį smogusią grūdų saugyklai pietų Lenkijoje ir nusinešusią dviejų žmonių gyvybes, paleido Ukraina, remdamasis šaltiniais pranešė lenkų leidinys „Rzeczpospolita“.
Policijos pareigūnai Pševoduvo kaimo teritorijoje ieško sprogimo įkalčių. Lenkija, 2022 m. Lapkričio 16 d.
Policijos pareigūnai Pševoduvo kaimo teritorijoje ieško sprogimo įkalčių. Lenkija, 2022 m. Lapkričio 16 d. / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Raketos sprogimas NATO priklausančioje Lenkijoje pakurstė nuogąstavimus, kad karas Ukrainoje gali peraugti į platesnio masto konfliktą, nes pradės veikti Aljanso abipusės gynybos išlyga, tačiau tuo metu Varšuva ir NATO teigė manančios, kad tai buvo paklydusi ukrainiečių raketa, ir taip sumažino nuogąstavimus dėl eskalacijos.

Su tyrimu susipažinę šaltiniai lenkų leidiniui „Rzeczpospolita“ komentavo, kad atmetė galimybę, jog raketa, kuri praėjusių metų lapkričio 15 d. vakare nukrito Pševoduve ir sprogo, pražudydama du ūkininkus, galėjo būti paleista iš Rusijos teritorijos.

Lenkijos tyrėjai nustatė, jog nukritusi raketa buvo iš Ukrainos teritorijos paleista priešlėktuvinės gynybos raketa S 300 5-W-55.

„Šios raketos veikimo nuotolis yra 75-90 km, – leidinys citavo šaltinį. Tuo metu Rusijos pozicijos buvo tokioje vietoje, iš kurios jokia Rusijos raketa negalėjo pasiekti Pševoduvo“.

Pasak „Rzeczpospolita“, tokios išvados buvo parengtos remiantis daugeliu šaltinių: išsamiomis, įslaptintomis nacionalinių tarnybų išvadomis bei Karinio instituto ekspertų įžvalgomis.

Ukraina anksčiau neigė, kad viena iš jos raketų nukrito Lenkijoje.

Leidinys taip pat pažymėjo, kad Ukrainos pusė Lenkijos tyrėjams nepateikė jokios medžiagos.

Teigiama, kad Lenkijos prokuratūros atstovas spaudai Lukaszas Lapczynskis patvirtino, jog prokuroras gavo ekspertų išvadą, bet jos turinio atskleisti negali konfidencialumo sumetimais.

Kas nutiko Pševoduvo kaime?

Per raketos sprogimą žuvo du vyrai – 59 metų ir 60 metų. Po to buvo pradėtas tyrimas, kurio ėmėsi Mazovijos organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos departamentas.

Praėjus dviem dienoms po sprogimo, į vietovę atvyko Ukrainos pareigūnai ir norėjo įsitraukti į tyrimą. Tuomet Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovas Dmytro Kuleba tviteryje parašė, kad „Ukrainos ekspertai jau dirba Pševoduvo tragedijos, kurią sukėlė Rusijos raketinis teroras prieš Ukrainą, vietoje“.

Prokuratūros sprendimu, ukrainiečių atstovams buvo uždrausta patekti į įvykio vietą – jie galėjo apžiūrėti tik raketos liekanas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat neigė, kad tai galėjo būti ukrainiečių raketa.

„Neabejoju, kad tai nebuvo mūsų raketa“, – į tragediją reagavo šalies vadovas.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad Ukraina pasisako už „kuo išsamesnį bendrą incidento tyrimą“, ir išreiškė pasirengimą „perduoti partneriams mūsų turimus Rusijos pėdsakų įrodymus“.

Pasak leidinio, nepavyko sudaryti Jungtinės tyrimo grupės (Lenkijos pusė jai buvo atvira), kuri būtų leidusi abiejų šalių prokuratūroms laisvai keistis medžiaga.

Negana to, prieš savaitę amerikiečių leidinys „The New York Times“ atskleidė žurnalistinio tyrimo rezultatus, kuriuose padaryta išvada, kad rugsėjo pradžioje įvykęs sprogimas Kostiantynivkoje, rytų Ukrainoje, kurio metu žuvo 15 žmonių ir 30 buvo sužeista – taip pat buvo tragiška Ukrainos kariškių klaida.

JAV leidinio duomenimis, ant miesto turgaus nukrito sistemos „žemė-oras“ „Buk“ paleista raketa. Ukrainiečiai maždaug už 16 km nuo Kostiantynivkos ugnimi atsakė į ankstesnę Rusijos ataką.

Oficialiai Ukrainos valdžia teigė, kad tai buvo „visiškai nežmoniška“ Rusijos ataka ir bet kokius „The New York Times“ teiginius apie tai, jog būta ukrainiečių raketos – paneigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius