Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos gynybos viceministras kaltinamas ryšiais su prorusiška organizacija ir šnipinėjimu Rusijai įtariamu politiku

Lenkijos gynybos viceministras Bartoszas Kownackis galėjo turėti ryšių su Lenkijos kraštutinės dešinės prorusiška partijos  „Permaina“ (Zmiana)  lyderiu Mateuszu Piskorskiu, kuris įtariamas šnipinėjimu ir prorusiška Europos nacionalinių judėjimų sąjunga, vienijusia Europos fašistuojančias ir Rusijai palankias partijas, atskleidė Vokietijos laikraštis „Frankfurter Allgemeine“.
Bartosz Kownacki
Bartosz Kownacki / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Rusija Lenkija

Tai ypatingai jautrūs kaltinimai, nes B.Kownackis yra Lenkijos gynybos ministro Antonio Macierewiczo dešinioji ranka, o jis pastaruoju metu jau buvo sulaukęs kritikos dėl palankumo kraštutiniems dešiniesiems ir jų skyrimo į Lenkijos gynybai svarbias pareigas.

„Frankfurter Allgemeine“ šią savaitę pranešė, kad gynybos viceministras Bartoszas Kownackis 2012-aisiais vyko į Maskvą stebėti prezidento rinkimų kaip Lenkijos kraštutinių dešiniųjų delegacijos narys.

Kartu su dabartiniu Lenkijos gynybos ministru tuomet į Maskvą vyko Mateuszas Piskorskis, tuometis Europos geopolitinių tyrimų centro įkūrėjas, vėliau sukūręs politinę kraštutinių dešiniųjų partiją „Permaina“, o 2015-aisiais sulaukęs įtarimų šnipinėjimu Rusijai, o galbūt ir Kinijai.

„Twitter“ nuotr./Mateuszas Piskorskis
„Twitter“ nuotr./Mateuszas Piskorskis

Centrinė Rusijos rinkimų komisija patvirtino, kad B.Kownackis 2012-aisiais rinkimų stebėti į Maskvą atvyko kaip vienas iš keturių Lenkijos nevyriausybinių organizacijų atstovų. Taip pat patvirtinta, kad kart su B.Kownackiu tuomet į Maskvą atvyko M.Piskorskis ir dar du asmenys, susiję su Europos geopolitinių tyrimų centru.

Vienas iš „Permainos“ partijos lyderių Konradas Rekas laikraščiui „Frankfurter Allgemeine“ patvirtino, kad iš Lenkijos pusės B.Kownackio kelionę į Maskvą ir jo stebėtojo statusą rinkimuose derino pats M.Piskorskis.

Po dvejų metų M.Piskorskis vyko stebėti jau kitų rinkimų. Jis lankėsi Kryme per neteisėtą Krymo referendumą ir nuolat pasisakė Rusijos naudai.

Dalyvavo Rusiją šlovinusios AENM veikloje

„Frankfurter Allgemeine“ surinkti duomenys rodo, kad B.Kownackis kartu su M.Piskorskiu dalyvavo 2009 m. sukurtos Europos nacionalinių judėjimų sąjungos (AENM) veikloje. Ši sąjunga, sukurta kraštutinių dešiniųjų Europos partijų, pavyzdžiui, Vengrijos nacionalistininio judėjimo už geresnę Vengriją ir Prancūzijos „Nacionalinio Fronto“. Lietuvos šios sąjungos deklaracija pasidalino tik Lietuvos Centro partija, nors sąjungos nare jokia lietuviška partija pati netapo.

Šiai sąjungai vadovavo buvęs Britų nacionalinės partijos vadovas Nickas Griffinas, pagarsėjęs savo pasisakymais, kad Maskva yra naujoji Roma ir vadinęs Rusiją tikrąją laisvės gynėja.

Vakaruose buvo nuogąstaujama, kad Europos nacionalinių judėjimų sąjunga sukurta ir remiama Rusijos būtent tam, kad skaldytų Europos vienybę.

Paskutinį kartą apie šios organizacijos susibūrimą skelbta 2015-aisiais. Tuomet jos narai susirinko Rusijoje ir savo pasisakymuose šlovino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Ginasi puldamas Vokietijos spaudą

Pats B.Kownackis neigia „Permainos“ pareiškimus neva M.Piskorskis derino jo kelionę į Maskvą stebėti 2012-ųjų metų Rusijos prezidento rinkimų. Jis tikina, kad ten vyko Europos nacionalinių judėjimų sąjungos kvietimu, o jokių ryšių su M.Piskorskiu neturėjo nei prieš, nei po kelionės į Maskvą.

„Tai nėra sutapimas, kad Vokietijos spauda puola mane būtent dabar, kai Lenkija pasirašo svarbų susitarimą su JAV dėl „Patriot„ sistemų pirkimo, o tai gali turėti įtakos Vokietijos karinės pramonės įmonių interesams“, – aiškino B. Kownackis.

Tačiau Vokietijos laikraščio informaciją patvirtina ne tik partijos „Permaina“ atstovai. Apie tai, kad Europos nacionalinių judėjimų sąjunga Lenkijoje tiesiogiai bendravo ir delegaciją derino su M.Piskorskiu patvirtina buvęs Britų nacionalinės partijos vadovas N.Griffinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Griffinas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Griffinas.

Be to, B.Kownackis tikina, kad į Maskvą vyko pakeisdamas delagacijoje turėjusį būti Lenkijos partijos „Įstatymas ir Teisingumas“ narį senatorių. Tačiau B.Kownackio nurodytas senatorius nebebuvo Senato nariu nuo 2011-ųjų, tai yra metus prieš prezidento rinkimus Rusijoje.

Šie įtarimai dar kartą paaitrino įtarimus, kad Lenkijos gynybos ministras A.Macierewiczas, pats praeityje susijęs su radikaliais dešiniaisiais iki šiol kompromituoja šalies saugumo struktūras, jose įdarbindamas prorusiškai nusiteikusius ultradešiniuosius.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Antonis Macierewiczas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Antonis Macierewiczas

Pastarųjų veikla ir finansai klausimų kelia ne pirmą kartą. Štai „Laivosios Europos radijas“ kovą paskelbė informaciją apie tai, kaip kraštutinės dešinės partijos Lenkijoje būdavo finansuojamos iš Rusijos aneksiją palaikiusio ir separatistus Rytų Ukrainoje rėmusio Ukrainos oligarcho Alyaksandro Alyaksandro Usovskio.

Paviešintas A.Usovskio susirašinėjimas su M.Piskorskiu rodo, kad pastarasis 2014 m. iš ukrainiečio galėjo gauti 100 tūkst. eurų demonstracijoms, palaikan2ioms Rusijos veiksmus Ukrainoje, rengti.

M.Piskorskio partija “Permaina” iki šiol prisistato kaip vienintelė neamerikietiška partija Lenkijoje, kritikuoja Lenkiją už palankumą Ukrainai ir pasisako už prorusišką kryptį užsienio politikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius