Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos ir Izraelio ginčas kaista, prezidentui prakalbus apie „naują žemiausią tašką“

Įsiliepsnoja Lenkijos ir Izraelio ginčas. Izraelio prezidentas pavadino nauju žemiausiu tašku Lenkijos premjero žodžius, kad per Holokaustą būta ir žydų kaltininkų. Mateuszas Morawieckis gynė įstatymą, kuris numato trejų metų kalėjimo bausmę tiems, kas nacių nusikaltimus sies su Lenkija ar lenkų tauta. Izraelio premjeras pasipiktinimą dėl esą „siutinamo“ pareiškimo Lenkijos premjerui perdavė telefonu, nors abu dalyvavo toje pačioje konferencijoje Miunchene.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas žurnalistas Miunchene Lenkijos premjerui papasakojo, kaip jo motinai, sužinojusiai, kad jos kaimynai rengiasi ją įduoti, vos pavyko pabėgti nuo gestapo Lenkijoje... ir pasiteiravo, ar už tokios istorijos pasakojimą Lenkijoje būtų baudžiama.

„Žinoma, nebus baudžiama už pasakymą, kad ten buvo lenkų kaltininkų. Lygiai kaip ir už tai, kad buvo žydų kaltininkų, rusų kaltininkų, ukrainiečių – ne vien vokiečių kaltininkų. Tai nebus laikoma nusikaltimu“, – sako Lenkijos premjeras M.Morawieckis.

Ir tai dar įpylė alyvos į ugnį. Izraelio premjeras reagavo čia pat, Miuncheno konferencijoje, teigdamas, kad jo šalis „niekada neleis perrašyti istorinių tiesų“ apie Holokaustą. Apie tai su Lenkijos ministru pirmininku jis kalbėjosi ir telefonu.

„Lenkijos ministro pirmininko žodžiai čia, Miunchene, yra siutinami. Tai problema – nesugebėjimas suvokti istorijos ir jautrumo stoka dėl mūsų žmonių tragedijos“, – sako Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Varšuva savo ruožtu puolė ginti savo premjero.

„Premjeras M.Morawieckis nesakė, kad žydai, rusai ar kiti Holokausto kaltininkai, to nebuvo pasakyta. Jis tik sakė, kad per tą siaubingą karą ir okupaciją buvo žmonių, kurie nederamai elgėsi ir tokių būta tarp įvairių tautybių“, – sako Lenkijos ministro pirmininko patarėjas Marekas Suskis.

Tačiau diplomatinį ginčą dar pakurstė Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius