-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos konservatoriai nepasiduoda: sieks abortų uždraudimo

Lenkijos valdančiosios dešiniųjų partijos lyderis trečiadienį pareiškė, jog vis dar tikisi sugriežtinti šalyje galiojančius abortų įstatymus, nors parlamentas praėjusią savaitę atmetė siūlymą uždrausti nėštumo nutraukimą.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Lenkija

„Sieksime, kad net sudėtingi nėštumai, kai vaikas neabejotinai mirs, bus su dideliais apsigimimais, baigtųsi gimdymu, kad kūdikis galėtų būti pakrikštytas, palaidotas ir turėtų vardą“, – Lenkijos naujienų agentūrai PAP sakė konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Katalikiškoje Lenkijoje, kur jau dabar galioja vieni griežčiausių Europoje abortų įstatymai, praeitą savaitę dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių moterų išėjo į gatves protestuoti prieš siūlymą uždrausti nėštumo nutraukimą.

Tai paskatino parlamentarus po neigiamos Seimo Teisingumo ir žmogaus teisių komiteto išvados atmesti prieštaringai vertinamą teisės akto projektą.

Tačiau J.Kaczynskis interviu PAP sakė, jog neketina nuleisti rankų.

„Stengsimės pasiekti, kad Lenkijoje būtų atliekama gerokai mažiau abortų“, – sakė jis.

Dabar galiojantis įstatymas, kuris buvo priimtas 1993-iaisiais, draudžia nutraukti nėštumą, išskyrus atvejus, kai pastojama po išprievartavimo, nėštumas kelia grėsmę moters sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Prieštaringų vertinimų sulaukęs įstatymo projektas, parengtas piliečių iniciatyva, numatė leisti nutraukti nėštumą tik tuo atveju, kai kyla pavojus moters gyvybei.

Be to, abortą pasidariusioms moterims pagal šį teisės aktą būtų grėsęs laisvės atėmimas, nors teisėjams buvo numatyta teisė neskirti tokios bausmės.

„Dabar Lenkijoje per metus atliekama apie tūkstantis legalių abortų, didelis skaičius jų – dėl Dauno sindromo“, – sakė J. Kaczynskis.

„Viliamės, kad greitai taip nebebus. Tai yra mūsų tikslas. Tačiau turime tam gerai pasirengti. Taip pat turime įtikinti visuomenę, ypač moteris, ir mes tai padarysime“, – sakė PiS lyderis.

J.Kaczynskis pridūrė, jog, „aišku, kalbama tik apie sudėtingo nėštumo atvejus, kai nėra grėsmės motinos gyvybei ir sveikatai“.

Be legalių abortų, Lenkijoje, turinčioje 38 mln. gyventojų, dar apie 100–150 tūkst. moterų kasmet ryžtasi nelegaliai nutraukti savo nėštumą užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius