Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos lietuvis apie tautinę nesantaiką: mes čia artimiausi lietuviai

Algirdas Vaicekauskas, Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas, interviu portalui wspolczesna.pl, teigė, kad šioje šalyje gyvenantiems lietuviams tenka patirti nemažai nemalonių incidentų dėl savo tautybės. Lietuviškosios Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius vardina uždažytus lietuviškus vietovių pavadinimus, sulaužytas lietuviškas nuorodas ir kryžių Berznyko (arba Beržininkų) kapinėse.
Algirdas Vaicekauskas
Algirdas Vaicekauskas / Punskas.pl nuotr.

Paprašytas prisiminti incidentus, kurie neramina Lenkijos lietuvius, A.Vaicekauskas pirmiausia paminėjo nutikusį prieš kelerius metus, kai Punske buvo uždažyti lietuviški vietovės pavadinimai.

„Iki šiol neišsiaiškinta, kas tai padarė. Viskas nutilo, pavadinimai vėl atsirado ir taip reikalas baigėsi. Pavienių incidentų pasitaiko karts nuo karto. Pavyzdžiui, nuplėšta nuoroda į Lietuvių kultūros muziejų“, – teigė Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas.

A.Vaicekauskas įsitikinęs, kad lietuviškų pavadinimų naikinimas nebuvo tiesiog vandalizmo aktas – tai nukreipta prieš vietos lietuvius.

„Mano manymu, tokių incidentų ir galvojimo, kad tautinės mažumos yra kažkas blogo, priežastis yra informacijos apie tautines mažumas stoka. Suprantu, kad Lenkijoje šios mažumos sudaro vos 2 proc. visų gyventojų, bet tose vietovėse, kur mažumos gyvena, valstybės pareiga yra šviesti žmones“, – kalbėjo Lenkijos lietuvis.

Jis paminėjo ir kryžių Panerių aukoms Berznyko (Beržininkų) kaimo kapinėse, ant kurio yra parašyta, kad Antrojo pasaulinio karo metais Vilniaus Paneriuose lenkus žudė lietuviai. Tai esą irgi kursto tautinę nesantaiką, o vietos gyventojai ir yra tie „artimiausi lietuviai“.

Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas wspolczesna.pl skundėsi ir Seinų lietuviškosios mokyklos situacija – esą miestas įstaigai jau yra įsiskolinęs apie 2 mln. zlotų ir tai padaryta tyčia, nes esą visi matė susidariusią situaciją, bet niekas nereagavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius