-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 12 /16:47

Lenkijos opozicija nutraukė mėnesį trukusį sėdimąjį streiką parlamente

Lenkijos liberalioji opozicija ketvirtadienį paragino nutraukti beprecedentę mėnesį trunkančią protesto akciją, valdantiesiems konservatoriams atsisakius prieštaringai vertinamų žiniasklaidos teisių suvaržymų.
Protestas Lenkijos parlamente
Protestas Lenkijos parlamente / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Opozicija Lenkija

Liberalios pakraipos „Pilietinės platformos“ (PO) deputatai nuo gruodžio vidurio parlamente tęsė sėdimąjį streiką, kurį pradėjo, kai konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) paskelbė apie planus apriboti žurnalistų teises nušviesti Seimo darbą.

Vėliau PiS šių planų atsisakė.

Tuomet opozicijos įstatymų leidėjai ėmė protestuoti dėl šių metų biudžeto. Jie reikalauja dėl jo surengti naują balsavimą, tvirtindama, kad biudžetas gruodį buvo priimtas pažeidžiant nustatytą tvarką – kitose Seimo patalpose, nes pagrindinę plenarinių posėdžių salę buvo užėmusi opozicija.

Tuo tarpu valdančioji partija laikosi nuomonės, kad balsavimas buvo teisėtas. Priešprieša dar pagilėjo, kai ginčijamą šių metų biudžetą trečiadienį patvirtino PiS kontroliuojamas Senatas.

PO lyderis Gregorzas Schetyna Senato balsavimą pavadino neteisėtu ir pažadjėo, kad jo partijos deputatai tęs protesto akciją.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis apkaltino opoziciją neteisėtais veiksmais ir bandymu įvykdyti valstybės perversmą, o trečiadienį pakartojo, kad valdantieji nenusileis dėl biudžeto.

„Priėmėme biudžetą ir aš tikiuosi, kad greitai, kai prezidentas jį pasirašys, jis bus paskelbtas teisės aktų leidinyje“, – sakė J.Kaczynskis prie parlamento susirinkusiems žurnalistams.

Opozicija, argumentuodama procedūrinėmis priežastimis, taip pat tvirtina, kad parlamento gruodžio mėnesio sesija dar nėra formaliai pasibaigusi, kaip sako PiS. Pasak opozicijos deputatų, joje tik padaryta pertrauka.

Tačiau Seimo pirmininkas Marekas Kuchcinskis, nepaisydamas opozicijos deputatų sėdimojo streiko, trečiadienį vakare oficialiai pradėjo naują parlamento sesiją. Po kelių minučių jis paskelbė, kad posėdis atidedamas iki ketvirtadienio ryto.

Opoziciją palaiko gatvėse demonstracijas rengiantis pilietinis judėjimas „ Komitetas demokratijai ginti“ (KOD) ir kitos piliečių grupės.

Šimtai protestuotojų, nepaisydami žvarbaus oro, trečiadienį vakare susirinko prie parlamento pareikšti palaikymo sėdimojo streiko dalyviams.

„Šiandien parlamente tęsiasi kova už jo pagrindines taisykles, už įstatymų leidėjų teises ir opozicijos teisę pareikšti savo poziciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotoja Danuta Stolecka.

Politinė krizė Lenkijoje tęsiasi jau ne vieną mėnesį.

Gruodį Europos Sąjunga skyrė PiS vyriausybei dar du mėnesius atšaukti Lenkijos Konstitucinio Teismo įstatymo pakeitimus, priešingu atveju žadėdama imtis sankcijų. Europos Komisija įspėjo, kad šie pakeitimai kelia rimtą pavojų teisinės valstybės principams.

Ši krizė kilo praėjus kiek daugiau nei metams po to, kai PiS atėjo į valdžią ir ėmė inicijuoti įstatymus, kurie, pasak kritikų, pakerta demokratiją.

Nors tokie veiksmai išprovokavo masinius antivyriausybinius protestus, PiS vis dar yra labai populiari ir viešosios nuomonės apklausose smarkiai lenkia kitas politines jėgas. Viena svarbiausių tokio populiarumo priežasčių – dosnios socialinės išmokos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius