Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos organizacija siūlo atimti iš šalies vokiečių mažumos statuso teises

Viena Lenkijos organizacija atviru laišku kreipėsi į premjerą Donaldą Tuską su prašymu panaikinti šalies vokiečių tautinės mažumos statusą ir visas su tuo susijusias jų privilegijas, praneša naujienų agentūra PAP.
Lenkijos ir Vokietijos siena
Lenkijos ir Vokietijos siena / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkija turi teisę reikalauti taikyti abipusio supratimo principus, todėl manome, kad iš Lenkijos vokiečių reikia atimti tautinės mažumos teises, nes Vokietijoje lenkams nėra suteiktas toks statusas, jie neturi rinkimų teisės ir galimybės mokytis gimtąja kalba“, – rašoma Lenkų globos sąjungos laiške, kurį cituoja agentūra.

Dokumente pažymima, kad Vokietijoje gyvenantys lenkai neturi tautinės mažumos statuso ir jų „padėtis yra tokia, kokią dar 1940 metais savo dekretu įtvirtino nacistinė Vokietija“.

„Manome, jog tai visiškai nesusipratimas, kad praėjus 70 metų po Antrojo pasaulinio karo tokia svarbi lenkų ir vokiečių santykių sritis būtų reguliuojama dokumentu, kurį pasirašė karo nusikaltėlis Goeringas“, – priduriama laiške, omenyje turint antrąjį po Adolfo Hitlerio nacių režimo asmenį reichsmaršalą Hermaną Goeringą.

Kreipimosi autoriai pažymi, kad šiam klausimui nebuvo skirta pakankamai dėmesio 1991 metais, kai buvo rengiama dvišalė tarpvalstybinė sutartis. Šiame dokumente lenkų mažumos Vokietijoje atstovai yra apibrėžiami kaip „lenkų kilmės Vokietijos piliečiai“.

Šių metų rugsėjį Seimo ryšių su tautiečiais užsienyje komisija priėmė sprendimą kreiptis į šalies premjerą, kad būtų imtasi žygių dėl to, kad Vokietijos lenkams, kurių gali būti iki 2 mln., būtų suteiktas tautinės mažumos statusas.

Lenkijoje tautinėms mažumoms netaikomas 5 proc. rinkimų barjeras, todėl į Seimą paprastai  išrenkami 2–3 vokiečių mažumos atstovai. Neoficialiais duomenimis, Lenkijoje gyvena daugiau kaip pusė milijono vokiečių, daugiausia Opolės vaivadijoje.

Lenkų globos sąjunga buvo įkurta 2005 metais Gdynės uostamiestyje. Jos tikslas – teikti teisinę pagalbą užsienyje gyvenantiems lenkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius