TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos parlamentarai patvirtino prieštaringai vertinamą įstatymą dėl Rusijos įtakos

Lenkijos žemieji parlamento rūmai penktadienį patvirtino pataisytą, bet vis tiek prieštaringai vertinamą įstatymą dėl Rusijos įtakos, laikomą nukreiptu prieš opoziciją ir kritikuojamą JAV bei Europos Sąjungos.
Lenkijos valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis
Lenkijos valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis / „IMAGO“/„Scanpix“

Įstatymo projektą gegužę pasiūlė Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS). Kritikai sako, kad įstatymas pirmiausia yra nukreiptas prieš opozicijos lyderį, buvusį premjerą Donaldą Tuską, artinantis rudenį įvyksiantiems rinkimams.

Dėl išsakytos kritikos prezidentas Andrzejus Duda skubiai pasiūlė pataisų įstatymui.

Seimas 235 balsais „už“, 214 balsų „prieš“ ir keturiems deputatams susilaikius atmetė Senato veto įstatymo projektui su A.Dudos pataisomis. Kad pataisytas įstatymas įsigaliotų, dabar reikia tik prezidento parašo.

Pataisytu įstatymu raginama sukurti komisiją, tikrinsiančią, ar 2007–2022 metais politikai priėmė sprendimų veikiami Rusijos ir ar tie sprendimai gali kelti grėsmę Lenkijos saugumui. A.Duda yra sakęs, kad to reikia dėl skaidrumo ir siekiant neleisti Rusijai ateityje veikti Lenkijos stabilumo.

Šiuo metu galioja ankstesnė, griežtesnė įstatymo versija, bet komisijos nariai dar nėra paskirti.

Kai pataisytas įstatymas įsigalios, bus sukurta minima įtakinga komisija. Joje dirbs ekspertai, bet ne parlamentarai. Ji iš esmės galės uždrausti politikams eiti viešąsias pareigas.

Kritikai teigė, kad priemonė, kurią valdantieji konservatoriai pristatė likus vos keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų, bus naudojama prieš opoziciją, pirmiausia – D.Tuską, kuris taip pat yra buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

PiS kaltina D.Tuską pernelyg dideliu draugiškumu Rusijai, kai jis 2007–2014 metais buvo premjeras, ir sako, kad jis sudarė Maskvai palankių susitarimų dėl gamtinių dujų.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis ir D.Tuskas yra seni politiniai priešininkai.

Pagal A.Dudos, kuris yra teisės daktaras, birželį pasiūlytas įstatymo pataisas minimos komisijos sprendimus būtų galima ginčyti teismuose.

JAV ir ES griežtai kritikavo pradinę įstatymo versiją ir reiškė susirūpinimą Lenkijos demokratijos būkle. ES taip pat grasino imtis priemonių prieš Lenkiją, jei galutinai paaiškėtų, kad toks įstatymas kenkia demokratijos standartams.

Pateikdamas savo pasiūlymus A.Duda iš dalies nusileido kritikams ir nusiuntė įstatymo projektą Konstituciniam Teismui peržiūrėti. Konstitucinio Teismo sprendimo dar laukiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius