-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos parlamentas pritarė prieštaringai vertinamam įstatymui dėl Rusijos įtakos

Lenkijos parlamentarai penktadienį pritarė prieštaringai vertinamam įstatymo projektui dėl Rusijos įtakos šalyje, kuris gali būti nukreiptas prieš opoziciją ir paveikti rudenį įvyksiančių rinkimų rezultatus.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal naująjį įstatymą būtų įsteigta valstybinė komisija Rusijos įtakai Lenkijoje tirti. Daugelio nuomone, įstatymo projektas yra nukreiptas prieš buvusį premjerą Donaldą Tuską, dabar vadovaujantį pagrindinei opozicinei partijai „Pilietinė platforma“ (PO).

Žemieji parlamento rūmai 234 balsais pritarė dešiniojo sparno valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pasiūlytam įstatymo projektui. Prieš jį balsavo 219 parlamentarų, vienas susilaikė.

Kad įsigaliotų, įstatymą dar turi patvirtinti prezidentas Andrzejus Duda.

D.Tuskas, kuris nėra parlamento narys, balsavimo metu buvo salėje.

Kritikai teigia, kad šiuo įstatymo projektu pažeidžiamas demokratinis valdžių atskyrimas, nes siūlomai komisijai siekiama suteikti teismo įgaliojimus. Šalies ombudsmenas pareiškė, kad kai kurios jo nuostatos pažeidžia Konstituciją. Teigiama, kad tai bandymas sukurti galingą antikonstitucinį įrankį, kuris padėtų partijai išlaikyti valdžią, net jei ji pralaimėtų spalį vyksiančius rinkimus.

„Šie nuostatai pažeidžia visus konstitucinius pagrindus“, – sakė Slawomiras Patyra, Marie Sklodowskos-Curie universiteto Liubline konstitucijos ekspertas.

Pasak jo, siūloma komisija tirtų ir persekiotų „visus, kas kritikuos dabartinę politinę ar ekonominę tvarką“, nes Rusijos įtakos apibrėžimas įstatyme yra miglotas.

Nuo 2015-ųjų valdanti PiS kaltina D.Tuską pernelyg dideliu draugiškumu Rusijai, kai jis 2007–1914 metais dirbo premjero poste ir sudarė Rusijai palankių susitarimų dėl gamtinių dujų.

Įstatymo projekte numatoma sukurti komisiją, kuriai būtų suteikti prokuroro ir teisėjo įgaliojimai. Ji galėtų skirti bausmes, įskaitant 10 metų draudimą pareigūnams eiti pareigas, susijusias su valstybės lėšų panaudojimu.

Idėją sukurti priemonę, kuri leistų tirti Rusijos įtaką Lenkijos valdžiai, praėjusiais metais iškėlė pats D.Tuskas.

D.Tuskas, kuris 2014–2019 metais buvo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, sakė, kad svarbu ištirti įtariamą Rusijos vaidmenį telefoninių pokalbių pasiklausymo skandale, kuris padėjo 2015 metais į valdžią ateiti partijai PiS, ir padidinant rusiškų anglių importą į Lenkiją.

Valdančioji partija pasinaudojo šia idėja ir lapkričio mėnesį paskelbė savo planus dėl tokios komisijos sudarymo.

Ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio teigimu, komisija reikalinga tam, kad būtų galima patikrinti praeitį ir pašalinti bet kokią likusią Rusijos įtaką ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius