Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Baltarusiją pabėgusio teisėjo istorija: Lenkijos premjeras prakalbo apie išdavystę

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė, kad į Baltarusiją pabėgusio Lenkijos teisėjo, turėjusio prieigą prie įslaptintos informacijos, atvejis turi „didelės išdavystės“ požymių.
Tomaszas Szmydtas
Tomaszas Szmydtas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusija pirmadienį paskelbė, kad teisėjas Tomaszas Szmydtas kirto artimos Maskvos sąjungininkės, su kuria Lenkijos santykiai įtempti, sieną.

„Tai žmogus, kurio veiksmai turi valstybės išdavystės požymių [...]. Viskas rodo, kad jis galėjo būti labai vertingas šaltinis užsienio tarnyboms“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

Jis paragino panaikinti T.Szmydto teisinę neliečiamybę ir pridūrė, kad jo ryšiai su Baltarusija tęsėsi daugiau nei pastaruosius kelis mėnesius.

T.Szmydtas buvo artimas lenkų dešiniojo sparno partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri praėjusiais metais užleido valdžią dabartinei proeuropietiška laikomai koalicijai.

T.Szmydtui pabėgus į Baltarusiją, Varšuvos prokurorai pradėjo tyrimą dėl galimo jo šnipinėjimo.

Be kita ko, anot žiniasklaidos pranešimų, T.Szmydtas sprendė bylas, susijusias su įslaptintos informacijos, susijusios su NATO, ES ir Europos kosmoso agentūra, saugumo pažymėjimais.

Jis taip pat dirbo Teisingumo ministerijoje ir Prekybos ir įmonių registre.

Jis dalyvavo laidoje, kurią vedė Rusijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas, JAV valstybės departamento apibūdintas kaip „energingiausias prokremliškas propagandininkas“.

Teisėjas ir jo buvusi žmona dalyvavo internetinėje kampanijoje, kurioje buvo puolami teisėjai, pasisakantys prieš PiS reformas Lenkijos teisinėje sistemoje.

Lenkijos vidaus saugumo agentūra (ABW) jau pareiškė, kad tikrina „įslaptintos informacijos, su kuria galėjo susipažinti teisėjas, mastą“.

Trečiadienį D.Tuskas paragino sukurti „veiksmingą instituciją“, kuri tirtų Rusijos įtaką Lenkijos politikai.

Varšuvos ir Minsko santykiai jau ne vienerius metus yra įtempti dėl politinio susidorojimo Baltarusijoje ir ginčo dėl migrantų.

Nuo tada, kai autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka parėmė Rusijos invaziją į Ukrainą, įvykdytą 2022 metų vasarį, santykiai nukrito iki naujų žemumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius