Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lenkijos prezidentas A.Duda atsisako ES kritikuojamų teismų reformų

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį atsisakė siekio suteikti sau daugiau galių teismų sistemoje, Europos Sąjungai pagrasinus, kad dėl šalies vykdomos teismų reformos, keliančios grėsmę įstatymų viršenybės principui, Varšuvai gresia precedento neturinčios sankcijos.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienio rytą prezidentas pristatė savo sugalvotas įstatymų projektų pataisas ir pasiūlė keisti Konstituciją. Visgi keliomis valandomis vėliau jis savo pasiūlymą atsiėmė, nes įstatymų leidėjai jį perspėjo, kad parlamentas šio pasiūlymo neparems.

„Neįmanoma, kad tokioms pataisoms būtų pritarta“, – pareiškė jis per televiziją.

A.Duda taip pat siūlė, kad mažiausiai 60 proc. įstatymų leidėjų turėtų išrinkti teismų kontrolės tarybos narius, kad nė viena partija, įskaitant ir valdančiąją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), negalėtų dominuoti.

Planuotos reformos Lenkijoje provokavo masinius gatvių protestus ir privertė šalies nepriklausomybės simboliu laikomą Lechą Walęsą išreikšti susirūpinimą, ar jo šalis išliks Europos Sąjungos nare.

Jei per du mėnesius parlamentas dėl to nesusitartų, prezidentas turėtų teisę pats išrinkti teismų kontrolės tarybos narius.

Tačiau vyriausybei ir parlamento opozicijai pareiškus, kad tokia nuostata prieštarautų Konstitucijai, A.Duda pasiūlė atitinkamai pakeisti pagrindinį šalies įstatymą.

Visgi, nesulaukęs valdžios pareigūnų pritarimo, prezidentas tokio pasiūlymo atsisakė.

Be kita ko, Lenkijos vadovas siūlė keisti ir Aukščiausiojo Teismo įstatymą; jo pasiūlytose pataisose teigiama, kad prezidentas galėtų nuspręsti, kuriems teisėjams, vyresniems nei 65 metai, leisti ir toliau eiti savo pareigas, o kurie turėtų trauktis į pensiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Lenkijoje

Liepą prezidentas daugelį nustebino: jis vetavo du įstatymų projektus – iš jų vieną, turėjusį sustiprinti Aukščiausiojo Teismo politinę kontrolę, ir kitą, kuriuo parlamentui turėjo būti leista parinkti teismų nepriklausomumą užtikrinančios institucijos narius.

Šios planuotos reformos Lenkijoje provokavo masinius gatvių protestus ir privertė šalies nepriklausomybės simboliu laikomą Lechą Walęsą išreikšti susirūpinimą, ar jo šalis išliks Europos Sąjungos nare.

Briuselio nuomone, tos reformos kelia „sisteminę grėsmę“ įstatymų viršenybei.

Europos Komisija dėl tokių reformų yra pasiruošusi inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį. Šiame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas Bendrijos procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, leidžiantis įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus.

Po 28 ES narių Europos reikalų ministrų susitikimo Briuselyje EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas pareiškė, kad Bendrija yra vieningai nusiteikusi šiuo klausimu.

„Kiti nuogąstavimai“

„Labai atidžiai išnagrinėsime tas įstatymų pataisas, šįryt paskelbtas prezidento A.Dudos. Pateiksime savo komentarus, kai tik jas išanalizuosime“, – teigė F.Timmermansas.

„Tačiau, be šių dviejų projektų, nuogąstaujame ir dėl kitų dalykų... Mums dar reikia daug nuveikti, kad galėtume pasakyti, jog problema jau išspręsta“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas

Pasak jo, susirūpinimas dėl Lenkijos užčiuopė pačią ES, kaip organizacijos, veiklos esmę, „nes jei gerai neveikia teisinės valstybės principas, gerai negali veikti ir vidinė rinka“.

F.Timmermansas, Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio dešinioji ranka, jau daug mėnesių vadovauja pastangoms priversti Lenkiją laikytis ES demokratijos standartų.

Liepos mėnesį F.Timmermansas perspėjo, kad Komisija yra pasiruošusi inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, jeigu pagal naujai priimtą savo teismų reformos įstatymą Varšuva atleis Aukščiausiojo Teismo teisėjus.

EK gali pradėti procedūrą pagal 7-ąjį straipsnį, jeigu manoma, kad viena iš ES valstybių kelia sisteminę grėsmę įstatymų viršenybei. Šiai procedūrai reikalingas daugumos ES narių pritarimas.

Varšuva ir Briuselis pastaruoju metu nesutaria dėl ištisos virtinės klausimų.

Tačiau konkrečioms sankcijoms prieš Lenkiją turėtų pritarti visos likusios Bendrijos narės, o Budapeštas, kuriam Briuselis taip pat turi priekaištų dėl demokratijos normų, jau pagrasino tokias priemones vetuoti.

Varšuva ir Briuselis pastaruoju metu nesutaria dėl daug klausimų.

Lenkijos vyriausybė atsisako paklusti Europos Teisingumo Teismo įsakymui nedelsiant stabdyti medžių kirtimą Belovežo girioje, Europos paskutinėje pirmykštėje girioje.

Tuo tarpu kovą Varšuva bandė sukliudyti perrinkti į Europos Vadovų Tarybos pirmininko postą Donaldą Tuską, buvusį Lenkijos premjerą, kuris yra PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio konkurentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius