-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidentas griežtai pasmerkė savaitgalį vykusias nacionalistų eitynes

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda griežtai pasmerkė savaitgalį šalies Nepriklausomybės dienos proga surengtas nacionalistų eitynes ir pareiškė, kad jo šalyje nėra vietos antisemitizmui ir „nesveikam nacionalizmui“.
Nacionalistų eisena Varšuvoje
Lenkijos prezidentas griežtai pasmerkė savaitgalį vykusias nacionalistų eitynes / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

A.Duda buvo pirmas konservatyvios Lenkijos valdžios atstovas, griežtai ir nedviprasmiškai pasmerkęs šeštadienį Varšuvoje vykusias eitynes, per kurias apie 60 tūkst. žmonių demonstravo baltųjų viršenybės ir rasistines pažiūras.

Pastarąsias dvi dienas Lenkijos vyriausybės nariai vadino tų eitynių dalyvius patriotais ir beveik nekreipė dėmesio į jų siųstą ksenofobinę žinią. Nors eitynėse dalyvavo nemažai šeimų, tą renginį organizavo kraštutinių dešiniųjų grupės. Kai kurie dalyviai nešėsi plakatus su užrašais „Baltoji broliškų tautų Europa“ arba vėliavas su keltų kryžiais – baltųjų viršenybės šalininkų simboliu.

Be kita ko, per eitynes skambėjo prieš žydus ir musulmonus nukreipti šūkiai ir skanduotės. Ant vieno didžiulio plakato buvo užrašytas lotyniškas XI amžiaus posakis „Deus Vult“ (To nori Dievas).

A.Duda: „Lenkijoje nėra vietos ksenofobijai, patologiškam nacionalizmui ir antisemitizmui, be to, šalis privalo likti atvira visiems, kas nori susivienyti ir dirbti tautos labui.“

Jis paplito pirmųjų kryžiaus žygių laikais, kai krikščionių kariaunos Šventojoje Žemėje žudydavo žydus ir musulmonus. Pastaraisiais metais šiuo šūkiu kraštutiniai dešinieji ėmė demonstruoti priešiškumą islamo religijai.

Šalies prezidentas teigė, kad „Lenkijoje nėra vietos ksenofobijai, patologiškam nacionalizmui ir antisemitizmui, be to, šalis privalo likti atvira visiems, kas nori susivienyti ir dirbti tautos labui“.

Jis pareiškė, kad nėra svarbu, kokios tautybės yra kokio nors asmens tėvas: „vokietis, žydas, baltarusis, rusas ar dar kokios nors“.

Kiek anksčiau Užsienio reikalų ministerija teigė griežtai smerkianti rasistines, antisemitines ir ksenofobines idėjas, tačiau tvirtino, kad tos eitynės yra patriotiškumo išraiška, „puiki skirtingų pažiūrų, bet bendrų laisvės ir lojalumo nepriklausomai tėvynei vertybių vienijamų lenkų šventė“.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nahshonas pavadino šį renginį „pavojingomis eitynėmis su kraštutiniais ir rasistiniais elementais“.

„Tikimės, kad Lenkijos valdžia imsis veiksmų prieš organizatorius, – naujienų agentūrai AP sakė jis. – Istorija mus moko, kad su rasistinės neapykantos išraiškomis privalu kovoti greitai ir ryžtingai.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

Amerikos žydų komiteto (AJC) Vidurio Europos padalinio direktorės Agnieszkos Markiewicz teigimu, valstybinę šventę „smarkiai sudrumstė neapykantos kupina kraštutinių dešiniųjų minia, kelianti grėsmę esminėms Lenkijos vertybėms ir jos pozicijai užsienyje“.

Pirmadienį nedidelė grupė piliečių teisių aktyvistų protestavo dėl pareigūnų nesugebėjimo tinkamai sureaguoti į nacionalistų elgesį. Priešais Varšuvos rotušę susirinkę protestuotojai skandavo „Varšuva laisva nuo fašizmo!“. Vienas vyras mojavo plakatu, ant kurio buvo užrašyta „Lenkija, pabusk. Fašizmas ateina“. Kiek vėliau jie patraukė policijos būstinės link ir surengė ten dar vieną protestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius