-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidentas imasi veiksmų naikinti ES užginčytą teismų instituciją

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda antradienį paskelbė įstatymo projektą dėl Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegijos – naujos institucijos, atsidūrusios aštraus Briuselio ir Varšuvos ginčo centre – panaikinimo.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Imago / Scanpix nuotr.

A.Duda išreiškė viltį, kad šiuo pakeitimu, kuriam dar turi pritarti Lenkijos parlamentas, bus užbaigtas ginčas su Europos Sąjunga.

„Siūlau šią kolegiją likviduoti“, – sakė jis.

Pagal įstatymo projektą teisėjai, šiuo metu dirbantys Drausmės bylų kolegijoje, galės pereiti į kitas Aukščiausiojo Teismo struktūras arba išeiti į pensiją.

Drausmės bylų kolegiją pakeistų kita institucija – Profesinės atsakomybės kolegija iš 11 teisėjų.

„Noriu suteikti lenkų vyriausybei būdą užbaigti ginčą su Europos Komisija“, – sakė A.Duda.

Drausmės bylų kolegija buvo Lenkijos teismų sistemos pertvarkymo dalis. ES šias reformas suprato kaip atsimetimą nuo demokratijos standartų mažinant teisėjų nepriklausomumą.

Lenkijos vyriausybė tvirtino, kad reformos buvo būtinos norint išgyvendinti korupciją teismų sistemoje ir komunistų valdymo laikais paskirtų teisėjų palikimą.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) pernai spalį skyrė Lenkijai 1 mln. eurų per dieną baudas dėl teismo nurodymo suspenduoti drausmės kolegiją ignoravimo.

Baudomis siekiama priversti Lenkiją gerbti ankstesnį ETT sprendimą, kad ji privalo nedelsdama sustabdyti Lenkijos Aukščiausiojo Teismo tesėjus prižiūrinčios drausminės institucijos darbą, kol bus nuodugniai išnagrinėtas šis klausimas.

Varšuva baudas mokėti atsisakė.

Ketvirtadienį kritikai atmetė A.Dudos pasiūlymus.

„Šis įstatymo projektas tiesiog yra bandymas gauti ES pinigus bandant fiktyviai pervadinti ir toliau pažeidinėjant ETT sprendimus“, – socialiniame tinkle „Twitte“ parašė britų Midlsekso universiteto Europos teisės profesorius Laurent'as Pechas.

Europos Komisija praėjusį mėnesį paprašė Lenkijos sumokėti beveik 70 mln. eurų jau susikaupusių baudų, be to, Briuselis pagrasino pradėti pinigų atskaičiavimo iš išmokų Lenkijai procedūrą, kad padengtų baudas.

„Turėsime palaukti ir pažiūrėti, kas tiksliai siūloma“, – Briuselyje paklaustas apie A.Dudos pranešimą žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris.

Kitas EK atstovas Christianas Wigandas sakė, kad baudos bus skiriamos, kol Lenkija pradės „visiškai vykdyti teismo nurodymą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius