Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos prezidentui vizitas Latvijoje kelia asociacijas apie 1921 metų Rygos sutartį, teatrą,„Juodąjį balzamą“ ir saldainius

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, lankydamasis Latvijoje, gyrė populiariausias latvių eksporto prekes – Rygos juodąjį balzamą, girą ir saldumynus „Laima“, kultūroje – teatro režisierių Alvį Hermanį, o istorijoje – 1921 metų Rygos sutartį tarp Lenkijos, Sovietų Rusijos ir Ukrainos.
Bronislawas Komorowskis ir Andris Bėrzinis
Bronislawas Komorowskis ir Andris Bėrzinis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šia sutartimi buvo įtvirtintos Lenkijos sienos rytuose su Vilniaus kraštu, priskirtu Lenkijai.

Per bendrą spaudos konferenciją su Latvijos prezidentu Andriumi Berziniu B.Komorowskis sakė, kad lenkams malonias asociacijas kelia ne tik produktai, bet ir kūrybiški žmonės, kaip A.Hermanis savo teatro pastatymais.

„Jūs turite tokias patikrintas vertybes kaip „Rygos juodasis balzamas“, duonos gira, saldumynai “Laima„ – tai dalykai, kurios aš žinau“, – pasakė B.Komorowskis.

Bet viena geriausių asociacijų, kurios, tiesa, negalima pačiupinėti, yra 1921 metais Rygoje Juodagalvių namuose pasirašyta „Rygos taikos sutartis“ tarp Lenkijos, Sovietų Rusijos ir Ukrainos. Ši sutartis, nurodė B.Komorowskis, reiškė karo pabaigą ir Lenkijos rytinės sienos nustatymą.

A.Berzinis pažymėjo lenkų bendruomenės indėlį į Latvijos plėtrą, o B.Komorowskis padėkojo Latvijai už čia gyvenančių lenkų mažumos palaikymą. Latvijos lenkai gerai integravosi, jaučia glaudų ryšį su valstybe ir yra aktyvūs piliečiai, pabrėžė jis.

Abiejų šalių lyderiai aptarė bendradarbiavimą NATO programose, santykius su kaimynėmis ir ES Rytų partnerystės šalimis.

Abiejų prezidentų nuomonės sutapo, jog reikia palaikyti Ukrainos siekį pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga; jie taip pat pažymėjo santykių su Rusija gerinimo svarbą, pranešė Latvijos prezidento spaudos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius