Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 02 /22:24

Kremlius renkasi, kam leisti atvykti į Boriso Nemcovo laidotuves

Iškilaus Rusijos opozicijos veikėjo ir prezidento Vladimiro Putino kritiko Boriso Nemcovo nužudymas penktadienį Maskvos centre ant tilto prie pat Kremliaus sienų sukėlė didžiulį pasipiktinimą Rusijoje bei užsienyje. Sekmadienį jo atminimui Maskvoje buvo surengtos didžiulės eitynės, kuriose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. B.Nemcovo laidotuvės vyks antradienį. Tačiau jose dalyvauti visi norintys negalės.
Boriso Nemcovo nužudymas
Boriso Nemcovo nužudymas / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš Lietuvos oficialių asmenų B.Nemcovo laidotuvėse dalyvaus užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Neleidžia atvažiuoti Latvijos europarlamentarei

Latvijos europarlamentarė Sandra Kalnietė pirmadienį pranešė, kad nebuvo įleista į Rusiją, kur ji tikėjosi dalyvauti praeitą savaitgalį nužudyto opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo laidotuvėse.

S.Kalnietė atskrido į Maskvos Šeremetjevo oro uostą, bet Rusijos pareigūnai neįleido jos į šalies teritoriją, ji sakė BNS.

Latvijos konsulinė tarnyba, susisiekusi su oro uosto pareigūnais, sulaukė paaiškinimo, kad S.Kalnietė turės išskristi kitu reisu, nes ji yra Rusijoje nepageidaujamas asmuo.

S.Kalnietė parašė savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Man ką tik pranešė, kad man nesuteiktas leidimas įvažiuoti į Maskvą, remiantis kodekso 27.1 straipsniu“, nors pareigūnai nepaaiškino, koks yra to straipsnio turinys.

Europarlamentarė pridūrė, kad iki kito reiso į Rygą jai teks nakvoti oro uosto tranzito zonoje, kur anksčiau buvo įstrigęs JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Kalniete
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Kalniete

Latvijos užsienio reikalų ministerija pareiškė protestą dėl Rusijos sprendimo neleisti S.Kalnietei dalyvauti aktyvisto laidotuvėse.

„Toks Rusijos žingsnis visiškai nesuprantamas, nes jis prieštarauja elementariems humaniškumo principams. Minėti Rusijos veiksmai neskatina abipusio pasitikėjimo ir daro poveikį dvišalio bendradarbiavimo atmosferai“, – sakoma URM pranešime.

Prorusiškam Rygos merui – žalia šviesa

Tuo tarpu Rygos merui Nilui Ušakovui, prorusiškos kairiosios partijos „Santarvės centras“ lyderiui, Maskva leido atvykti.

N.Ušakovas sakė BNS, kad vyksta į Maskvą „siaurame rate paminėti Boriso Nemcovo“. Antradienį jis planuoja kartu su kitų Europos Sąjungos šalių atstovais dalyvauti gedulingoje ceremonijoje Sacharovo centre.

Neįsileidžia Lenkijos Senato pirmininko Bogdano Borusewicziaus

Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius pirmadienį pareiškė, kad Rusija neišdavė jam vizos vykti į opozicijos lyderio Boriso Nemcovo laidotuves, kuris penktadienį vėlai vakare buvo nušautas Maskvos centre.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bogdanas Borusewiczius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bogdanas Borusewiczius

„Norėčiau pagerbti velionį Borisą Nemcovą ir visus rusus, kurie galvoja taip kaip jis. Bet aš ką tik sužinojau, kad Rusijos valdžia neleis man dalyvauti laidotuvėse Maskvoje“, – sakė B.Borusewiczius, kuris komunistiniu laikotarpiu buvo atkaklus disidentas ir vienas Lenkijos antikomunistinio judėjimo„Solidarumas“ įkūrėjų.

Atsisakymas išduoti vizą Senato pirmininkui Borusewicziui yra kerštas už tai, kad Rusijos parlamento pirmininkei Valentinai Matvijenko taikomos ES sankcijos, – parašė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Wojciechowskis.

„Atsisakymas išduoti vizą Senato pirmininkui Borusewicziui yra kerštas už tai, kad Rusijos parlamento pirmininkei Valentinai Matvijenko taikomos ES sankcijos“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Wojciechowskis.

Tuo tarpu Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio padėjėjas Janas Litynskis sakė naujienų agentūrai AFP, kad jam leista dalyvauti B.Nemcovo laidotuvėse.

„Aš vykstu. Aš atstovausiu Lenkijos prezidentui gedulinguose renginiuose“, – sakė J.Litynskis. „Rusija neteko didžio žmogaus, didžio demokrato ir Lenkijos draugo“, – pridūrė jis.

Tiek B.Borusewiczius, tiek B.Komorowskis ir J.Litynskis buvo balsingi Lenkijoje sovietų atnešto komunizmo oponentai iki taikaus šio režimo žlugimo 1989 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius