-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos teisingumo ministras: gali būti reikalavimų pakartoti savivaldos rinkimus

Sekmadienį Lenkijoje įvykę savivaldos rinkimai gali būti pripažinti neteisėtais. Kaip TVN24 sakė šalies teisingumo ministras Cezary Grabarczykas, balsų skaičiavimas užsitęsė, tad nusitęsė ir galutinių rinkimų rezultatų paskelbimo laikas, todėl yra abejonių dėl rinkimų teisėtumo. Tad gali atsirasti reikalavimų pakartoti balsavimą.
Rinkimai Lenkijoje
Rinkimai Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Lenkija

Anot ministro, demokratijos šventė, kaip neretai vadinami rinkimai, buvo sugadinta ir garantuotai netrukus pasigirs protesto balsų dėl rezultatų. Taip pat jis neatmeta, kad atsiras reikalaujančių pakartoti rinkimus, bet esą būtina pirmiausia sulaukti galutinių rinkimų rezultatų.

Problemų su informacine sistema, kuri skaičiavo balsus, buvo kilę dar likus savaitei iki rinkimų. Todėl teisingumo ministras abejoja, ar vertėjo ja pasikliauti skaičiuojant balsus. „Jeigu tradiciniu būdu skaičiuotume balsus, kaip kas ketverius metus, tai antradienį apie vidurdienį jau būtume turėję oficialius rezultatus“, – teigė C.Grabarczykas.

Žinią, kad į Centrinės rinkimų komisijos serverius įsilaužė programišiai, kurie gavo priėjimą ir prie bazės, kur saugomi el.laiškai, slaptažodžiai bei kita itin svarbi situaciją, ministras komentavo teigdamas, kad viskas privalo būti itin atidžiai išnagrinėta. Tačiau ar dėl to turėtų atsistatydinti komisijos vadovai, teigė negalįs spręsti.

Trečiadienį ryte Lenkijoje pateikti tiesioginių seniūnų, burmistrų ir miestų prezidentų rinkimų rezultatai. Jie parodė, kad tik keliuose vietovėse vadovai paaiškėjo jau pirmame ture, kitur bus surengti antrieji turai.

Tačiau galutinių savivaldos rinkimų duomenų vis dar trūksta. Ilgiausiai trunka vaivadijų seimelių rinkimų rezultatų skaičiavimas. Informacinė sistema neveikia, stringa protokolų parengimas, nors balsai jau skaičiuojami ir rankiniu būdu.

Vyksta tyrimai dėl šių sunkumų, bus tikrinama taip pat, ar tinkamai išleisti rinkimams skirti pinigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius