Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Pabūgę homoseksualių porų, Lenkijos valdantieji užblokavo partnerystės įstatymą

Lenkijos Seimas nesiryžo įteisinti civilinės partnerystės. Projektams, kurie būtų atvėrę kelią ir oficialiems homoseksualų santykiams, pasipriešino valdančioji centro dešinės „Piliečių platforma“ bei konservatyvių pažiūrų politikai.
Lesbiečių pora
Lesbiečių pora / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balsavimas išprovokavo tiek projektų rėmėjų, tiek pasisakančiųjų prieš LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teises demonstracijas prie parlamento rūmų.

Iš viso buvo pateikti du įstatymo projektai – liberalaus Palikoto judėjimo ir Demokratinės kairiosios sąjungos, pranešė thenews.pl.

Pirmasis paremtas prancūzišku modeliu PACS (Pacte Civil de Solidarite). Jis numato, kad tiek heteroseksualūs, tiek homoseksualūs partneriai, įtvirtinę partnerystę, „turi lygias teises ir atsakomybes vienas kitam, teikia abipusę paramą ir pagalbą”.

Antrasis partneriams suteiktų galimybę savo teises, pareigas vienas kitam ir turtinius santykius apibrėžti partnerystės sutartyje.

Pirmiausiai politikai turėjo nuspręsti, ar įtraukti juos į Seime svarstytinų įstatymų sąrašą. Už pirmą projektą balsavo 88 parlamento nariai, prieš – 323, susilaikė -14 parlamentarai. Antrąjį palaikė 81, „prieš“ balsavo 324 parlamentarai, 21 susilaikė.

Balsavusieji už projektus originaliai išreiškė savo paramą – iškėlė ne tik lapus su raštu išreikštu pritarimu, bet ir vaivorykštės spalvų vėliavėles.

Vyriausybės lygybės tarnybos užsakymu atlikta apklausa parodė, kad tik 23 proc. lenkų pritaria partnerystei. „Daugelis lenkų partnerystę sieja su vienalyčių porų santuokomis, tad tik nedaugelis piliečių joms pritaria”, – teigė Socialinių ir humanitarinių mokslų universiteto Varšuvoje mokslininkas dr. Radoslawas Muniakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje