-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos valdininkai mažajai Azarai neišduoda asmens kodo: jos gimimo liudijime – dvi mamos

Aštuonerius metus santykius puoselėjančios lenkės Asia ir Alena prieš dvejus metus susituokė Maljorkoje. Pasinaudojusios dirbtiniu apvaisinimu moterys susilaukė dukters, Azara gimė 2019 m. kovą. Mergytė ispaniškame gimimo liudijime turi įrašytas abiejų mamų pavardes. Tačiau, kaip rašo wyborcza.pl, nors mergaitė turi Lenkijos pilietybę, tačiau pagrindinių dokumentų jai valdininkai neišduoda.
Kalifornijoje atmestas reikalavimas uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas.
Dvi moterys ir kūdikis. Asociatyvi nuotrauka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai vadinama kova su LGBT ideologija, rašo wyborcza.pl. Mergaitė, būdama Lenkijos pilietė, negali naudotis jai priklausančiomis teisėmis: Vroclavo civilinės metrikacijos skyrius ir miesto savivaldybė nesutinka išduoti jai asmens kodo, nes jos gimimo liudijime įrašyti dviejų mamų duomenys. Toks gimimo liudijimas esą negali būti išverstas į lenkų kalbą.

Apie tai prabilo Lenkijos Seimo narė Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, kurios teigimu, Lenkijos valstybė atsisako vaikui ir jos tėvams patvirtinti faktą, kad ji Lenkijos pilietė, nes esą gimimo liudijimas netinkamas – jame vietoj tėvo vardo įrašyta moters pavardė. „Tai yra situacija, kuri mažąją Azarą padaro mergaite be savo šalies“, – teigė Seimo narė.

Neišduodamas asmens kodas mergaitei ir jos šeimai turės rimtų pasekmių. Juk netrukus gali paaiškėti, kad ji negalės lankyti mokyklos, gali kilti problemų keliaujant.

Jos teigimu, siūlymas, kad būtų nuslėpta viena iš mamų, prieštarauja vaiko interesams: „Čia kalbama ne tik apie tai, kad tėvai nori įrodyti teisę, kad abu yra globėjai, bet ir apie tai, kad būti tėvais reiškia ir daug įsipareigojimų. Siūlymas Azarą palikti be vieno iš tėvų aprūpinimo yra netinkamas. Neišduodamas asmens kodas mergaitei ir jos šeimai turės rimtų pasekmių. Juk netrukus gali paaiškėti, kad ji negalės lankyti mokyklos, gali kilti problemų keliaujant. Mergaitė negali pasisvečiuoti savo šeimoje, negalės gauti ir asmens dokumento.“

„Tokių vaikų kaip Azara Lenkijoje yra labai daug. Paskutiniais skaičiavimais, kurie pateikti prieš 4 metus, Lenkijoje buvo apie 50 tūkst. vaikų, kurie augo vaivorykštinėse šeimose. Šeimos modelis keičiasi, įsitvirtina požiūris, kad šeima tai yra ryšiai, meilė, pagarba ir abipusis rūpestis. Lenkijos teisė, kuri saugo itin siaurai suprantamą šeimos de facto modelį, diskriminuoja daugybę santykių, ne tik tos pačios lyties asmenų“, – Lenkijos žurnalistams sakė Azaros šeimos įgaliotoji atstovė Alina Szeptycka.

Paskutiniais skaičiavimais, kurie pateikti prieš 4 m., Lenkijoje buvo apie 50 tūkst. vaikų, kurie augo vaivorykštinėse šeimose.

Teigiama, kad Lenkijos įstatymai šiuo klausimu prasilenkia su realybe. Kad šiuo atveju gimimo liudijimo negalima išversti į lenkų kalbą, patvirtino ir Aukščiausiasis administracinis teismas 2019 m. gruodžio 2 d.

„Tai blogai veikianti Lenkijos teisė, kuri nespėja koja kojon su visuomenės poreikiais ir besikeičiančiu šeimos modeliu. Užmerkiamos akys į tai, kad šeima gali būti ne tik tradicinio modelio, tai yra tiesiog žmonės, kurie nusprendžia kurti santykius ir susilaukti atžalų. Tiesa, tame pačiame teismo sprendime nurodoma, kad negalėjimas išversti gimimo liudijimo neturi reikšti, jog vaikas negaus asmens kodo ir asmens dokumento. Apie tai nuspręsti gali vietos savivalda“, – aiškino Seimo narė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaivorykštės spalvų vėliava
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaivorykštės spalvų vėliava

Todėl parlamentarė kreipėsi į Vroclavo merą Jaceką Sutryką. Tačiau Vroclavo savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus atstovai tikina, kad supranta problemą dėl neišduoto asmens kodo, bet valdininkų rankos surištos, nes juos riboja įstatyminė bazė ir bendras visos šalies registras neleidžia registruoti vaiko, kurio dokumentuose įrašyta, kad tėvai yra tos pačios lyties.

Tačiau tikinama, kad mamoms buvo pranešta apie tai, jog negalima išversti gimimo liudijimo, o jų prašymas išduoti asmens kodą perduotas vaivadijos administracijai – būtent ji registruota užsienyje gimusius vaikus.

Lenkijos lyčių lygybės aktyvistai tikisi, kad Vroclavas solidarizuosis su diskriminuojamais asmenimis ir išspręs šitą reikalą tinkamai, taip tapdamas „šviesiu tašku Lenkijos žemėlapyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius