Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos Vyriausybė nusprendė nemažinti įmokų į pensijų fondus

Lenkijos Vyriausybė nusprendė atsisakyti planų mažinti įmokas į šalies pensijų fondus. Lenkijos premjero atstovas spaudai pareiškė, kad vietoj to nuspręsta ieškoma būdų sparčiau didinti būsimųjų pensininkų kaupiamą turtą, o pačiai sistemai suteikti stabilumo, praneša Europos informacijos apie pensijas portalas
Zlotas toliau pinga.
Zlotai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2009 metų pabaigoje du Lenkijos Vyriausybės ministrai – finansų ir darbo – siūlė sumažinti įmokas į Lenkijos pensijų fonduose esančias būsimųjų pensininkų sąskaitas nuo dabartinių 7,3 iki 3 proc.

Tačiau Lenkijos Vyriausybė pranešė, kad „nusprendė nemažinti įmokų į pensijų fondus“. Lenkijos premjero vyriausiasis patarėjas Michal Boni pabrėžė, kad pensijų reforma „yra viena svarbiausių Ministrų kabineto užduočių“.

2009 m. vasarą Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) perspėjo vyriausybes neatidėti pensijų reformų, sprendžiant trumpalaikes ekonomines problemas, nes ilgalaikėje perspektyvoje tokie veiksmai sukels dar didesnę žalą. „Trumpalaikių politinių sprendimų poreikis vyriausybėms daro milžinišką spaudimą, bet yra svarbu atsispirti norui priimti sprendimus, kurie sukels grėsmę ilgalaikiam stabilumui, garantuojančiam pensininkams pajamas“, – mano ESBO ekspertai.

Tačiau Lietuvoje įmokos buvo sumažintos. 2008 m. pabaigoje Vyriausybė nusprendė sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., o 2009 m. pavasarį – iki 2 proc. Dėl to į būsimųjų pensininkų kaupiamąsias sąskaitas bus pervesta maždaug 844 keliais šimtais milijonų litų mažiau. Nuo 2011 m. pradžios Lietuvos Vyriausybė ketina įmokas į būsimųjų pensininkų sąskaitas atstatyti ar net padidinti.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius