-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos žurnalistas už žurnalistinę provokaciją privalės sumokėti 2 tūkst. zlotų baudą

Balstogės rajoninis teismas nusprendė, kad žurnalistas Endis Gęsina-Torresas yra kaltas dėl dokumentų klastojimo, melagingų parodymų ir melagingo pranešimo apie nusikaltimą, kurio nebuvo, rašo wyborcza.pl. Kalba eina apie žurnalistinę provokaciją, kurią įvykdė šitas asmuo. Tiesa, realios bausmės žurnalistas išvengė.
Lenkijos vėliava
Lenkijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bauda Lenkija

E.Gęsina-Torresas privalės susimokėti 2 tūkst. zlotų (1,65 tūkst. Lt) baudą, šie pinigai bus skirti labdarai. Anot teisėjos Barbaros Paszkowskos, šioje byloje nekalbama apie žodžio laisvę, nereikalauta pašalinti jau parodytą visuomenei filmuotą medžiagą. Tačiau teismas esą negalėjo legalizuoti tam tikrų veiksmų, kurie tokie nėra.

Prokurorai siekė, kad žurnalistui būtų skirtas pusmetis nelaisvės bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. 

Norėdamas parodyti, kaip yra traktuojami užsieniečiai ir kokia tvyro atmosfera šiame saugomame centre, negalėjau pasielgti kitaip, – teigė E.Gęsina-Torresas.  

E.Gęsina-Torresas, norėdamas patekti į uždarą saugomą užsieniečių centrą, apsimetė pabėgėliu, kuris nelegaliai peržengė Baltarusijos-Lenkijos sieną. Pareigūnams jis sukūrė istoriją, kad jo krepšys su daiktais, pinigais ir dokumentais buvo pavogtas. Patekęs į centrą jis slapta filmavo gyvenimą už grotuotų langų, o reportažą parodė viena iš Lenkijos televizijų.

Tokiu būdu visuomenė pamatė, kaip niūriai atrodo gyvenimas tokiame centre: valanda per dieną pasivaikščiojimams, privalomas tualetų valymas, į ten gyvenančius nelegalus kreipiamasi ne vardais, o numeriais, kėlimasis rytais ir kvietimas valgyti – sušvilpus švilpuku.

Užsieniečių registracijos centras prie Palenkės sienos apsaugos punkto nėra vertinamas kaip vienas geriausių Lenkijoje, būtent čia vyko ilgiausias nelegalų bado streikas, tokiu būdų užsieniečiai kovojo už savo teises.

Teisme E.Gęsina-Torresas teisinosi: „Norėdamas parodyti, kaip yra traktuojami užsieniečiai ir kokia tvyro atmosfera šiame saugomame centre, negalėjau pasielgti kitaip. Aš gailiuosi, kad pažeidžiau įstatymus, bet tai tebuvo visuomenės interesas.“

Prokuratūra žurnalistą kaltino dokumentų klastojimu, melagingais parodymais ir melagingu pranešimu apie įvykdytą nusižengimą, kurio nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius