Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų alpinistai atšaukė planus žiemą įkopti į Pakistano kalną K2

Lenkų alpinistų komanda, siekusi pirmą kartą žiemos sezonu įkopti į antrą aukščiausią pasaulio kalną K2, po dramatiškos, pasaulio dėmesį atkreipusios ekspedicijos atšaukė savo planus ir kaip priežastį nurodė prastas orų sąlygas.
K2
K2 viršukalnė/Asociatyvinė nuotr. / Shutterstock.com

Sprendimas reiškia, kad Pakistano šiaurėje, pasienyje su Kinija esantis K2 lieka vienintelis daugiau kaip 8 tūkst. m aukščio pasaulio kalnas, į kurį dar niekada nebuvo įkopta žiemą.

„Remdamasis nuodugnia situacijos analize, sutaręs su komanda šiandien nusprendžiau nutraukti ... veiklą ant K2“, – komandos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė grupės vadovas Krzysztofas Wielickis.

W.Wielickis: „Remdamasis nuodugnia situacijos analize, sutaręs su komanda šiandien nusprendžiau nutraukti ... veiklą ant K2.“

Ekspedicijos atstovas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad bandymas buvo atšauktas dėl blogų orų.

Keliomis dienomis anksčiau po vieno ekspedicijos nario, rusų ir lenkų alpinisto Deniso Urubkos atsiskyrimo nuo komandos. Susiginčijęs su komanda jis leidosi į savižudišku vadintą bandymą vienam įkopti į K2.

Ši dideliame aukštyje įvykusi drama patraukė pasaulio dėmesį. Vėliau D.Urubka nutraukė savo bandymą ir šiuo metu keliauja į Pakistano sostinę Islamabadą.

Lenkų komanda į K2 bazinę stovyklą atvyko praėjusių metų pabaigoje. Rajone buvo minusinė temperatūra ir pūtė štorminis vėjas.

Sausio mėnesį D.Urubka savanoriškai dalyvavo misijoje, kuri nuo Nanga Parbato, kito Himalajų kalno Pakistane, naktį išgelbėjo prancūzų alpinistę Elisabeth Revol. Jos ekspedicijos kolega, lenkas Tomaszas Mackiewiczius, buvo sužeistas ir, kaip manoma, žuvo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denis Urubko, Elisabeth Revol ir Adamas Bieleckis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denis Urubko, Elisabeth Revol ir Adamas Bieleckis

D.Urubka po virtinės atidėliojimų, įskaitant Nanga Parbato misiją, buvo vis labiau nepatenkintas lenkų komandos tempu. K2 ekspertas Rehmatas Ullah Baigas sakė, kad Nanga Parbato misija privertė lenkus pakoreguoti savo pradinius planus ir pasirinkti naują maršrutą, kuris, kaip kalbama, nepatiko D. Urubkai ir jis paliko komandą.

Lenkų komandos dalyvavimas toje gelbėjimo operacijoje taip pat atkreipė dėmesį į jos tikslą žiemą įkopti į K2.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Denisas Urubka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Denisas Urubka

Į Everestą yra įkopę tūkstančiai alpinistų, jaunų ir senų, bet K2 yra visai kitokia vieta. Pirmą kartą į šį kalną buvo įkopta prieš 60 metų ir nuo to laiko ant jo viršūnės pabuvojo maždaug 300 žmonių. Daug alpinistų žuvo bandydami kopti į K2 ar nusileisti nuo jo.

Šiaurės Pakistane yra kai kurie iš aukščiausių pasaulio kalnų, įskaitant Gilgito-Baltistano rajone esantį K2.

Tarp vakarinio Himalajų pakraščio, Hindukušo kalnų ir Karakorumo kalnų įsiterpusiame Gilgite-Baltistane yra 18 iš 50 aukščiausių pasaulio kalnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius