-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkų kunigas nuteistas dėl seksualinio išnaudojimo

Lenkijos teismas pirmadienį nuteisė kunigą Arkadiuszą Hajdaszą dėl jauno berniuko tvirkinimo, išnagrinėję bylą, sukėlusią diskusiją dėl dvasininkų seksualinio priekabiavimo šalyje, kurioje Katalikų Bažnyčia turi didelę įtaką.
Arkadiuszas Hajdaszas
Arkadiuszas Hajdaszas / „Twitter“ nuotr.

A.Hajdaszas prisipažino bučiavęs ir seksualiai lietęs berniuką ir Pleševo teismo buvo nuteistas trejiems metams kalėti, pranešė vietos žiniasklaida.

52-erių metų kunigui taip pat buvo dešimčiai metų uždrausta dirbti su vaikais.

2000-aisiais nukentėjusysis Bartlomiejus Pankowiakas buvo dešimtmetis, kuomet kunigas nutraukė dvejus metus trukusi išnaudojimą.

„Aš įvykdžiau minėtąjį aktą. Norėčiau nuoširdžiai atsiprašyti iš visos širdies, – reporteriams praeitą savaitę sakė A.Hajdaszas. – Suprantu, kokią skriaudą sukėliau p. Bartlomiejui savo žmogišku silpnumu, nekompetencija ir nuodėmingumu.“

B.Pankowiako ir jo vyresnio brolio Jakubo, kuris irgi tvirtina patyręs šio kunigo seksualinę prievartą, istorija vaizduojama didelio susidomėjimo sulaukusiame dokumentiniame filme, paskelbtame per platformą „Youtube“.

Mareko Sekielskio ir jo brolio Tomaszo dokumentinis filmas „Slėpynės“ (Zabawa w chowanego) buvo peržiūrėtas daugiau nei 8 mln. kartų ir pribloškė Lenkiją, kurioje kunigų seksualinė prievarta ilgai buvo laikoma neaptarinėtina tema.

Filme teigiama, kad A.Hajdaszas buvo perkeliamas iš vienos parapijos į kitą ir ilgiau kaip 25 metus vykdė seksualinę prievartą daugiau nei ketvirtį amžiaus, galimai dangstomas Lenkijos Bažnyčios vyresniųjų.

Dar keletas asmenų taip pat kreipėsi į teisėsaugą, kaltindami A.Hajdaszą seksualine prievarta, bet jų kaltinimams jau yra suėjusi senatis.

Pirmadienį Jakubas Pankowiakas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „svarbiausia, jog kaltininkas prisipažino ir buvo nuteistas“.

„Tai dar vienas žingsnis, siekiant padėti aukoms atgauti orumą, ir įspėjimas seksualiniams priekabiautojams“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius