Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leonidas Donskis: „Nuosprendis Vladimirui Kozlovui – susidorojimas su Kazachstano opozicija“

Aktyviausias Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbajevo kritikas, opozicinės partijos „Alga!“ lyderis Vladimiras Kozlovas pirmadienį Aktau miesto teismo buvo pripažintas kaltu dėl „socialinės netvarkos kurstymo“ organizuojant naftos pramonės darbuotojų protestus Žanaozene praėjusį gruodį bei „skatinimų nuversti konstitucinę santvarką“. V.Kozlovas nuteistas septyneriems su puse metų kalėjimo su turto konfiskavimu. Tuo tarpu du kartus su juo teisti opozicijos aktyvistai buvo paleisti, skyrus lygtines laisvės atėmimo bausmes.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Europos Parlamento narys Leonidas Donskis, kuris prieš pat suėmimą su V.Kozlovu buvo susitikęs Strasbūre, nuolatos palaiko ryšį su Kazachstano nevyriausybinėmis organizacijomis bei žmogaus teisių gynėjais, taip pat buvo tarp pavasarį EP priimtos rezoliucijos dėl padėties Kazachstane bei nuolatinių kreipimųsi į N. Nazarbajevą iniciatorių, pirmadienio teismo sprendimą pavadino šokiruojančiu.

„Tai, kas įvyko, yra ne kas kita, o susidorojimas su politine Kazachstano opozicija. Taip ši šalis, formaliai deklaruojanti savo provakarietišką orientaciją, priartėja ne prie vadinamųjų pereinamųjų demokratijų, o prie tokių diktatūrų kaip Turkmėnistanas bei kitos Vidurio Azijos valstybės“, – sako Leonidas Donskis.

Tuo tarpu vakar vyriausioji ES įgaliotinė užsienio reikalų ir saugumo klausimams Catherine Ashton išplatino pranešimą, kuriame „reiškia susirūpinimą“ dėl tokios V. Kozlovo bylos baigties. Nuosprendį opozicijos lyderiui C. Ashton pavadino „neproporcingu“ ir, įvertinus jo politinę veiklą, „turinčiu politinių poteksčių“. ES užsienio politikos vadovė pareiškė, kad ES ir toliau seks įvykių raidą Kazachstane bei skatins šalies valdžios institucijas peržiūrėti teismo procesą, laikantis tarptautinių įsipareigojimų.

L.Donskio nuomone, tokia reakcija į situaciją Kazachstane yra nepakankama. „ES reagavimas tik „kosmetiniais“ pagrūmojimais bei švelniais pabarimais būtų didžiulis ES užsienio politikos bei Europos išorės veiksmų tarnybos fiasko“, – teigia Lietuvos europarlamentaras.

L. Donskis dar kartą pabrėžė, kad ES turi išlikti principinga ir ištikima demokratijos vertybėms bei nepaisant ekonominio bendradarbiavimo su Kazachstanu privalumų, netaikyti šiai valstybei jokių nuolaidų bei privilegijų, kol joje nebus pradėtos gerbti žmogaus teisės, paleisti į laisvę politiniai kaliniai, nebevyks politizuoti teismai.

Šiuo metu tarp ES ir Kazachstano vyksta derybos dėl Partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo. L. Donskis ir jo kolegos Europos Parlamente siekia, kad derybų progresas visų pirma priklausytų nuo to, ar pavyks Kazachstanui išspręsti vis didėjančias žmogaus teisių, demokratinių principų apsaugos problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius