Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Rusijos opozicijos pjautynės: demaskuotas A.Venediktovas paskandino L.Volkovą

Opozicijos aktyvistas ir Tarptautinio antikorupcinio fondo (IACF) valdybos pirmininkas Leonidas Volkovas paskelbė sustabdantis savo visuomeninę ir politinę veiklą. Tai jis padarė paaiškėjus, kad pasirašė po prašymu atšaukti sankcijas Rusijos oligarchams.
Leonidas Volkovas ir Aleksejus Venediktovas
Leonidas Volkovas ir Aleksejus Venediktovas / 15min ir AFP/„Scanpix“ nuotr.

L.Volkovas prisipažino, kad praėjusių metų spalį Antikorupcijos fondo vardu padėjo parašą ant laiško Europos Sąjungos diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui, kuriame ragino panaikinti sankcijas Rusijos bendrovės „Alfa Group“, vykdančios veiklą naftos ir dujų, bankininkystės, turto valdymo ir kituose sektoriuose, vadovams Michailui Fridmanui, Peteriui Avenui, Germanui Chanui ir Aleksejui Kuzmičevui, pranešė „Radio Svoboda“.

Minėto laiško turinį paviešino buvęs leidinio „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas. Tai jis padarė po to, kai A.Navalno fondas paviešino tyrimą, kad A.Venediktovas ir kiti žinomi Rusijos žurnalistai gauna dideles pinigų sumas iš Maskvos merijos.

Laiške, kurį L.Volkovas pasirašė A.Navalno Antikorupcijos fondo vardu, teigiama, kad „Alfa Group“ akcininkai ir vadovai visada pabrėžė savo politinį nešališkumą, o pati korporacija buvo sukurta nedalyvaujant valstybei.

„IMAGO“/„Scanpix“/Opozicijos aktyvistas ir Tarptautinio antikorupcinio fondo valdybos pirmininkas Leonidas Volkovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Opozicijos aktyvistas ir Tarptautinio antikorupcinio fondo valdybos pirmininkas Leonidas Volkovas

L.Volkovas įvardino M.Fridmaną kaip žmogų, žinomą dėl savo liberalių pažiūrų ir nužudyto opozicijos politiko Boriso Nemcovo draugą.

Taip pat teigia, kad M.Fridmanas ir jo partneriai nusiuntė dešimt milijonų JAV dolerių Ukrainos pabėgėliams paremti. Dalis lėšų esą buvo paskirta humanitarinei pagalbai Bučoje, Hostomelyje ir kitose nuo Rusijos kariuomenės invazijos nukentėjusiose Ukrainos vietovėse teikti.

 Michailas Fridmanas / Scanpix nuotr.
Michailas Fridmanas / Scanpix nuotr.

Tame pačiame laiške taip pat buvo prašoma ES įvesti sankcijas 6 000 asmenų, įtrauktų į vadinamąjį karo kurstytojų ir korumpuotų pareigūnų sąrašą. Sąrašas sukėlė ginčų dėl kriterijų, pagal kuriuos į jį įtraukti tam tikri asmenys, pastebėjo „Radio Svoboda“.

„Šis laiškas buvo didelė politinė klaida. Dar blogiau, kad jį rašydamas viršijau savo įgaliojimus – pasirašiau jį ne kaip privatus asmuo, o organizacijos vardu. Nepranešiau apie tai savo kolegoms, todėl juos pakišau“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė L.Volkovas.

„Nujaučiau, kad situacija tuo metu (V.Putino pralaimėjimų ir Rusijos elito susiskaldymo fone) buvo kritiška ir kad sukūrus precedentą galima išjudinti grandininę reakciją – viešą karo pasmerkimą ir Rusijos elito susiskaldymą. Klydau“, – pridūrė opozicionierius.

L.Volkovas taip pat atsiprašė savo kolegų ir teigė, kad netrukus aptars su jais tolesnį bendradarbiavimą.

Tačiau tuo L.Volkovo istorija nesibaigia.

A.Venediktovas pasidalino dar vieno laiško Europos Komisijai tekstu su prašymu panaikinti sankcijas aukščiausiems „Alfa Group“ vadovams, parašytu vasario mėnesį. Šį laišką pasirašė L.Volkovas, taip pat televizijos kanalo „Dožd“ direktorės Natalija Sindejeva ir Vera Kričevskaja, opozicionieriai Alfredas Kochas ir Leonidas Gozmanas, žurnalistai Sergejus Parchomenka ir Leonidas Parfionovas, verslininkas Jevgenijus Čičvarkinas, ekonomistas Vladislavas Inozemcevas ir kiti.

L.Volkovas tviteryje paskelbė, kad jo parašas buvo pridėtas technologijų pagalba, tačiau A.Venediktovas atkreipė dėmesį, kad opozicionierius iš tiesų pasirašė laišką nuotoliniu būdu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Venediktovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Venediktovas

Pinigai iš Maskvos biudžeto – A.Venediktovui

Likus kelioms dienoms iki laiškų, kuriuose prašoma panaikinti apribojimus Rusijos verslininkams, paskelbimo, Aleksejaus Navalno bendražygiai paviešino tyrimą, kuriame atskleidė, kad A.Venediktovas bei kiti garsūs rusų žurnalistai, gauna finansavimą iš Maskvoje veikiančios programos „Mano rajonas“.

Šiame tyrime A.Venediktovas minimas tarp prokremliškų aktyvistų ir tinklaraštininkų, pažymėjo „Radio Svoboda“. A.Venediktovas lėšas gavo specialiam savo leidžiamo žurnalo projektui.

Tyrėjai atkreipė dėmesį į A.Venediktovo pagiriamuosius įrašus apie Maskvos merą Sergejų Sobianiną, panašius į propagandinius tekstus, taip pat į jo apžvalgą apie elektroninį balsavimą 2021 m. rudenį vyksiančiuose mero rinkimuose.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Maskvos meras Sergejus Sobianinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Maskvos meras Sergejus Sobianinas

Pažymėta, kad tuo metu „Echo Moksvy“ vyriausiasis redaktorius vadovavo viešajam rinkimų stebėjimo štabui. Jis pripažino elektroninio balsavimo rezultatus, nors nepriklausomi stebėtojai pranešė apie daugybę pažeidimų.

Pasak A.Navalno bendražygių, A.Venediktovas per savo asmeninę įmonę gavo mažiausiai 680,5 mln. rublių už žurnalo „Diletantas“ priedo „Mano rajonas“ leidybą. Šie pinigai, tariamai skirti žurnalui, tyrimo duomenimis, galiausiai buvo išgryninti bankomatuose.

A.Venediktovas pripažino, kad jo įmonė „Švietimas XXI amžius“ iš tiesų gavo pinigų iš mero biuro, tačiau projektas jam asmeniškai buvo nuostolingas. Be to, sutartis buvo sustabdyta po to, kai Rusijos teisingumo ministerija žurnalistą paskelbė „užsienio agentu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius