Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libaniečiai nepaisydami „Hezbollah“ bauginimų jau 10 dieną išėjo į gatves

Libano demonstrantai šeštadienį, jau dešimtą dieną iš eilės, visoje šalyje blokavo kelius ir užplūdo gatves, nepaisydami, pasak jų, „Hezbollah“ mėginimų nuslopinti protestų judėjimą.
Protestai Libane
Protestai Libane / „Scanpix“ nuotr.

Nuo spalio 17-osios įvairiuose Libano miestuose ir miesteliuose rengiamų masinių protestų dalyviai kaltina daugelį įvairių partijų narių sisteminga korupcija ir reikalauja nušalinti visą politinę klasę.

Nuo spalio 20-osios, kai Beirute ir kituose miestuose šimtai tūkstančių žmonių dalyvavo šalyje seniai regėto masto demonstracijose, protestuotojų skaičius sumažėjo, bet šį savaitgalį jis gali vėl išaugti.

Įtakingo šiitų judėjimo „Hezbollah“ vadovas penktadienį paragino savo šalininkus pasitraukti iš gatvių ir įspėjo, kad ministrų kabineto atsistatydinimas sukeltų „chaosą ir ekonomikos griūtį“.

Jis teigė, kad protestuotojais manipuliuoja „užsienio valstybės“, siekiančios pasinaudoti neramumais.

Šis pareiškimas suskaldė „Hezbollah“ šalininkus, kurių kai kurie šeštadienį toliau dalyvavo protestuose.

„Mes nesitrauksime“

Į šiaurės rytus nuo Beiruto daugybė demonstrantų sustojo į grandinę, siekdami neleisti kariuomenei pašalinti purvo pylimą nuo vieno iš pajūrio kelių.

Sostinės centre žmonės susėdo sukryžiavę kojas vienoje pagrindinių gatvių, jungiančių miestą su priemiesčiais ir aplinkiniais rajonais, bet kariškiai vėliau privertė juos pasitraukti.

Netoliese savanoriai šlavė gatves ir rinko šiukšles po praėjusios nakties protestų, kai žmonės šoko gatvėse ir apleistame buvusiame kino teatre.

Netoli Kankinių aikštės palapinėse nakvoję demonstrantai sakė, kad dešimtąją protestų dieną ir toliau yra nusiteikę ryžtingai, nepaisydami „Hezbollah“ mėginimų juos įbauginti.

„Mes liksime gatvėse," – sakė 34-erių Rabihas al Zeinas iš šiitų dominuojamo Tyro, kuriame pastarąją savaitę vyko neregėto masto demonstracijos.

Dėl skirtingų bendruomenių dalyvavimo protestuose, dauguma kurių – taikūs, daugiausia pasaulietiškos Libano politinės partijos pateko į keblią padėtį.

Protestuotojai, mojuojantys Libano, o ne, kaip įprasta per demonstracijas, atskirų politinių jėgų vėliavomis, reikalauja visų šalies politinių lyderių atsistatydinimo.

„Visi reiškia visi“, – skelbia populiarus šūkis.

„Hezbollah“ ir Libano prezidento Michelio Aouno (Mišelio Auno) įkurto krikščioniškojo Laisvojo patriotinio judėjimo šalininkai pastarosiomis dienomis visoje šalyje organizavo atsakomąsias demonstracijas, per kurias kilo susirėmimų su demonstrantais ir žurnalistais.

Irano remiamas „Hezbollah“, kurį Izraelis ir JAV laiko teroristine organizacija, yra vienintelis judėjimas, nenusiginklavęs po 15 metų trukusio Libano pilietinio karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius