Libano „Hezbollah“ vadovas: judėjimas turi 100 tūkst. kovotojų

„Hezbollah“ vadovas pirmadienį pareiškė, kad šis Irano remiamas Libano šiitų judėjimas turi 100 tūkst. „apmokytų“ ir „ginkluotų“ kovotojų.
Hassanas Nasrallah
Hassanas Nasrallah / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Hassanas Nasrallah tai pareiškė po praėjusią savaitę Beirute prasiveržusio smurto.

H.Nasrallah apkaltino Libano krikščionių politinę partiją „Libano pajėgos“ dėl septynių „Hezbollah“ ir jo politinio sąjungininko, šiitų judėjimo „Amal“, narių nužudymo per praėjusio ketvirtadienio mitingą Beirute.

Jis dar kartą įspėjo „Libano pajėgas“ nesiimti veiksmų, galinčių išprovokuoti „pilietinį karą“.

Pasak „Hezbollah“ vadovo, jis pirmą kartą atskleidė, kiek kovotojų turi judėjimas. Jis pabrėžė, kad „Hezbollah“ reikia kovotojų „karui užkirsti, o ne grasinti karu“.

H.Nasrallah kalbėjo Libane rusenant įtampai dėl teisėjo, vadovaujančio 2020 metų rugpjūtį Beiruto uoste driokstelėjusio sprogimo tyrimui, likimo. Per gaisro sukeltą didžiulį sprogimą žuvo mažiausiai 215 žmonių, tūkstančiai buvo sužeisti. Susprogus daugelį metų netinkamai laikytoms amonio nitrato trąšų atsargoms dalis sostinės tapo panaši į karo zoną.

Ketvirtadienį Beiruto centre kilo neramumų, „Hezbollah“ ir „Amal“ šalininkams susirinkus į mitingą reikalauti, kad atsistatydintų teisėjas Tarekas Bitaras.

Šiitų judėjimai tvirtina, kad kautynės prasidėjo ėmus šaudyti „Libano pajėgų“ snaiperiams.

Tačiau „Libano pajėgų“ lyderis Samiras Geagea atmetė šiuos kaltinimus ir penktadienį sakė, kad Beiruto krikščioniško rajono gyventojai „gynėsi“ nuo „Hezbollah“ kovotojų, bandžiusių patekti į jų namus.

Gatvėse prasiveržus smurtui mokiniai slėpėsi po suolais, o suaugusieji – namuose. Daugeliui šie įvykiai atgaivino prisiminimus apie gatvių mūšius, vykusius per 1975–1990 metų pilietinį karą.

„Hezbollah“ yra vienintelė jėga, nesudėjusi ginklų pasibaigus konfliktui.

Vakarai laiko „Hezbollah“ teroristine organizacija, tačiau judėjimo politinis sparnas turi vietų parlamente ir daro nemenką įtaką Libano politiniame gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius