-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libano naujasis premjeras planuoja formuoti technokratų vyriausybę

Naujai paskirtas Libano ministras pirmininkas Hassanas Diabas penktadienį pareiškė, kad planuoja formuoti ekspertų ir nepriklausomų specialistų vyriausybę kovai su šalį paralyžiavusia ekonomine krize.
Hassanas Diabas
Hassanas Diabas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Libanas

Su žurnalistais jis kalbėjosi po susitikimo su buvusiu šalies premjeru Saadu Hariri, praėjus dienai po to, kai prezidentas paprašė H.Diabo formuoti naują vyriausybę.

Buvęs švietimo ministras, universiteto profesorius H.Diabas laimėjo daugumos parlamento narių palaikymą po to, kai jį parėmė įtakinga musulmonų šiitų grupė „Hizbollah“ ir jos sąjungininkai. Tačiau paskirtajam premjerui trūksta paramos iš sunitų, įskaitant didžiausią S. Hariri vadovaujamą sunitų partiją.

H.Diabui problemų kelia tai, kad būdamas sunitas jis neturi pakankamos savo bendruomenės paramos. O pagal Libano valdžios pasidalijimo susitarimą ministras pirmininkas privalo būti sunitas.

Tačiau po susitikimo su S.Hariri išėjęs H.Diabas sakė, kad atmosfera buvo „teigiama“.

„Kadangi esu specialistas ir nepriklausau jokiai partijai, ketinu formuoti ekspertų ir nepartinių vyriausybę“, – pareiškė H.Diabas.

Netrukus po šių komentarų vienoje Beiruto gatvėje prasidėję susirėmimai tarp protestuojančių S.Hariri šalininkų ir Libano kariuomenės padalinių dar labiau išryškino tvyrančią įtampą. Protestuotojai trumpam blokavo pagrindinę magistralę Beiruto centre, taip rodydami savo priešiškumą H.Diabui.

Sunkvežimį smėlio ir akmenų atsivežę protestuotojai ketino pastatyti kelio užtvarą ir blokuoti eismą, bet įsikišus kariams prasidėjo jų susirėmimai ir susistumdymai. Vienu metu vienas iš karių spyrė protestuotojui, dar vienas aktyvistas buvo sužeistas, kaip manoma, nuo policijos pareigūno smūgio gumine lazda.

„Aš prašau jų (protestuotojų) suteikti mums galimybę suformuoti išskirtinę vyriausybę“, kuri galės dirbti ir spręsti daugybę per 30 metų susikaupusių problemų, sakė H.Diabas.

H.Diabo laukia didžiuliai iššūkiai bandant suformuoti vyriausybę, kuri patenkintų nuo spalio vidurio į gatves išėjusius protestuotojus, siekiančius nušluoti visą korumpuotu laikomą politinį elitą.

Jo taip pat laukia sunki užduotis įveikti kilusią ekonominę ir finansų krizę vienoje labiausiai įsiskolinusių pasaulio valstybių.

Irano palaikomos grupuotės „Hizbollah“ parama H.Diabui žada nelengvą kelią ir pranašauja S.Hariri palaikiusių Vakarų ir Persijos įlankos šalių kritiką. Jungtinės Valstijos, kai kurios Persijos įlankos ir Lotynų Amerikos šalys šią grupuotę priskiria teroristinėms organizacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius